«Ναι» στο πολυνομοσχέδιο από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ

«Ναι» στο πολυνομοσχέδιο από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύσκολα προαπαιτούμενα μέτρα για την τρίτη αξιολόγηση εγκρίθηκαν αργά χθες το βράδυ από τη Βουλή, στην κορύφωση μιας διαδικασίας η οποία αφενός επιβεβαίωσε τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και αφετέρου κατέδειξε την οριακή αύξηση της κοινοβουλευτικής ισχύος της πλειοψηφίας, αφού η προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, μετά την πρόσφατη θετική της ψήφο στον προϋπολογισμό, όχι μόνο προσέθεσε το δικό της «ναι σε όλα» δίπλα στα αντίστοιχα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και ως συνεργαζόμενη εντάχθηκε ήδη στην Κ.Ο. του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου. Σχετικό αίτημά της έγινε αποδεκτό από τον πρωθυπουργό – εξέλιξη που ανακοινώθηκε αμέσως μετά τη λήξη της μαραθώνιας συνεδρίασης της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η διαμορφωθείσα πλειοψηφία των 154 «ναι» έγινε κατά τι μεγαλύτερη, ειδικά ως προς τη διάταξη αναφορικά με τις απεργίες, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής Θ. Θεοχάρης προσέθεσε και τη δική του θετική ψήφο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η μόνη «σκιά» για τη συγκυβέρνηση φάνηκε χθες να αποτελεί η επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ να μη μιλήσει στη συνεδρίαση, αν και ήταν ημέρα των πολιτικών αρχηγών, γεγονός μη σύνηθες για τον κ. Π. Καμμένο – ο οποίος, πάντως, παρέστη στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσαν με αίτημά τους η Ν.Δ., η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις στους διαδρόμους της Βουλής, η απουσία Καμμένου δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ειδικότερα τις δημόσιες θέσεις που εκφράζει τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση. Για τη στάση του αυτή επικρίθηκε και χθες εντονότατα από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

«Οχι σε όλα» είπαν 141 βουλευτές από τη Ν.Δ., τη ΔΗΣΥ, τη Χ.Α. και την Ενωση Κεντρώων. «Οχι σε όλα», αλλά «παρών» στη διάταξη για τα επιδόματα των πολυτέκνων, ψήφισαν το Κομμουνιστικό Κόμμα και η προερχόμενη από τη Ν.Δ. ανεξάρτητη βουλευτής Αικατερίνη Παπακώστα. «Οχι σε όλα» αλλά «παρών» στη διάταξη για τις απεργίες ψήφισε το Ποτάμι, ενώ η τελευταία «διαφοροποίηση» στον χώρο της αντιπολίτευσης ήρθε από τον επίσης ανεξάρτητο βουλευτή Θ. Θεοχάρη, ο οποίος είπε μεν «όχι σε όλα» αλλά –όπως προαναφέρθηκε– «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν πέντε βουλευτές: οι Σοφία Βούλτεψη και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (Ν.Δ.), Ανδρ. Λοβέρδος (ΔΗΣΥ), Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι) και Αν. Μεγαλομύστακας (Εν. Κεντρώων). Μόνο οι δύο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ταυτιζόταν με την κομματική γραμμή τού «όχι σε όλα». Η απουσία ειδικά των κ. Λοβέρδου και Δανέλλη, ωστόσο, σχολιάστηκε ως συνειδητή επιλογή, καθώς αμφότεροι φαίνονται να διαφοροποιούνται από τη στάση των κομμάτων τους ως προς το θέμα των απεργιών και να είχαν εκφράσει πρόθεση υπερψήφισης της επίμαχης διάταξης – κάτι που αν συνέβαινε, θα προκαλούσε αρνητικές εντυπώσεις για τα κόμματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή