Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στην Ευρώπη

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στην Ευρώπη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση 0,2% έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά δύο εβδομάδες κερδών, τη στιγμή που το ευρώ ενισχυόταν στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας. Το πετρέλαιο, επίσης, είχε αναρριχηθεί σχεδόν στα υψηλότερα των τελευταίων τριών ετών, άνω των 70 δολαρίων το βαρέλι, λόγω των ενδείξεων για περιστολή της παραγωγής. Χθες, η Γουόλ Στριτ ήταν κλειστή.

Ειδικότερα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βασικός παράγοντας, ο οποίος επηρέασε την επενδυτική δραστηριότητα, ήταν οι επιχειρηματικές συμφωνίες και τα εταιρικά κέρδη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με -0,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης STOXX5O δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Οι τιμές των μετοχών ορισμένων ανταγωνιστριών της Carillion ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωσή της ότι ζητεί να τεθεί σε υποχρεωτική ρευστοποίηση. Η εταιρεία κατασκευών και επί μακρόν προμηθεύτρια της βρετανικής κυβέρνησης δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον πιστώσεις. «Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν ξεκινήσει την καινούργια χρονιά με κάποιες απώλειες», παρατηρεί ο Τζόναθαν Ρόι, υπεύθυνος στρατηγικής αγορών στην Ocean Capital Group. «Oπότε αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να δούμε θετικά αποτελέσματα εταιρειών». Χθες, η μετοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες 9,8% ήταν αυτή του φινλανδικού ομίλου κατασκευής εξορυκτικού εξοπλισμού Metso. Τα κέρδη δ΄ τριμήνου υστερούσαν των προβλέψεων. Η μετοχή της κατασκευάστριας εξοπλισμού αεροσκαφών GKN ανήλθε 4,1%, αφότου η επίδοξη αγοράστριά της Melrose ανακοίνωσε συνάντηση με τους μετόχους της πρώτης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,12%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,13% και στη Φρανκφούρτη ο DAX με κάμψη 0,34%.

Το ευρώ παρουσίασε άνοδο ως προς το δολάριο στα υψηλότερα τριετίας, αγγίζοντας το 1,2296 δολ. Επενδυτές και αναλυτές αισθάνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ αναμένουν και αύξηση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ. Τέλος, ο «μαύρος» χρυσός διαπραγματευόταν κοντά στα επίπεδα ρεκόρ τριετίας λόγω του ότι οι μειώσεις παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία περιορίζουν τα παγκόσμια αποθέματα. Εντούτοις, αναλυτές προειδοποιούν ότι η αμερικανική παραγωγή διογκώνεται. Το Brent διαμορφώθηκε χθες στα 70,06 δολάρια το βαρέλι και το αργό Νέας Υόρκης στα 64,65 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή