«Δεν είμαι ρατσιστής», λέει ο Τραμπ

«Δεν είμαι ρατσιστής», λέει ο Τραμπ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τις κατηγορίες για ρατσισμό έσπευσε να διαψεύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον απόηχο των υβριστικών σχολίων που φέρεται να έκανε σε σύσκεψη του Λευκού Οίκου εναντίον της Αϊτής και των χωρών της Αφρικής.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τραμπ απάντησε πως «όχι, δεν είμαι ρατσιστής. Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος από τον οποίο έχεις πάρει ποτέ συνέντευξη». Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Περντού υπερασπίστηκε τον Τραμπ, αναφέροντας πως ο πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε χυδαία γλώσσα στη διάρκεια της επίμαχης σύσκεψης στην οποία ο ίδιος ήταν παρών. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ντικ Ντούρμπιν επέμεινε ότι ο Τραμπ όντως έκανε λόγο για«“μετανάστες από χώρες του κ…”».

Ταυτόχρονα, τα σχόλια του Τραμπ και η διεθνής κατακραυγή φέρεται πως έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα στις ΗΠΑ, λόγω της χθεσινής επετείου της γέννησης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και εθνικής εορτής της χώρας.

Το πολιτικό κλίμα έχει ήδη οξυνθεί επικίνδυνα λόγω και του ενδεχομένου να λήξει το πρόγραμμα DACA, το οποίο προστατεύει τους νεαρούς μετανάστες «dreamers» από την απέλαση. Την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε μέσω Twitter πως το πρόγραμμα είναι «πιθανώς νεκρό γιατί οι Δημοκρατικοί δεν το επιθυμούν στην πραγματικότητα».

Το βράδυ, ο ίδιος υιοθέτησε πιο μειλίχιο ύφος δηλώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι, θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε συμφωνία για το DACA, αλλά δεν νομίζω πως οι Δημοκρατικοί θα θέλουν μια τέτοια συμφωνία». Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε απειλήσει να βάλει οριστικό τέλος στο εν λόγω πρόγραμμα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο ίδιος απέρριψε το μεταναστευτικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί από διακομματική ομάδα γερουσιαστών για τη διάσωση του προγράμματος.

Κρίσιμη εβδομάδα

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, καθώς την Παρασκευή λήγει η ισχύς της χρηματοδότησης της αμερικανικής κυβέρνησης. Ελλείψει συμφωνίας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μέχρι τότε, είναι πιθανό να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί επιμένουν πως η ενδεχόμενη συναίνεση σε νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης θα επέλθει μόνο εάν υπάρξει επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος. Από την άλλη, οι Ρεπουμπλικανοί τονίζουν εμφατικά πως πρέπει να διαχωριστεί η χρηματοδότηση της κυβέρνησης από το μεταναστευτικό ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ κατηγόρησε ευθέως την εφημερίδα Wall Street Journal πως αλλοίωσε τα λεγόμενά του σε συνέντευξη που είχε δώσει την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Τραμπ υποστήριξε πως ο ίδιος χρησιμοποίησε υποθετικό λόγο, λέγοντας πως «πιθανώς θα είχε καλή σχέση με τον Κιμ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή