Der Spiegel: «O Τσίπρας μοιράζει δισ. στους φτωχούς όχι και τόσο ανιδιοτελώς»

Der Spiegel: «O Τσίπρας μοιράζει δισ. στους φτωχούς όχι και τόσο ανιδιοτελώς»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κοινωνικές παροχές που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τρίτο πρόγραμμα, οι κινητοποιήσεις κατά του πολυνομοσχεδίου στην Αθήνα και η ψηφοφορία των προαπαιτουμένων στη Βουλή, στις σελίδες των γερμανικών εφημερίδων.

«H κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μοιράζει πολλά χρήματα στους οικονομικά αδύναμους, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας μοιράζει δις στους φτωχούς, όχι και τόσο ανιδιοτελώς». Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι οι επικριτές μιλούν για δώρα προς άγραν ψηφοφόρων ωστόσο η κυβέρνηση ανακοινώνει και νέες αγαθοεργίες.

Στην πολιτική κοινωνικών παροχών οι επικριτικές φωνές διακρίνουν την απέλπιδα προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να ξανακερδίσει όσους ψηφοφόρους έχασε με το «ναι» στο τρίτο πρόγραμμα και τα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που περιλάμβανε. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία προηγείται πλέον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι οι φτωχοί και οι οικονομικά αδύναμοι αποτελούν μεγάλος μέρος του εκλογικού σώματος. Τυπικά το επόμενο εκλογικό ραντεβού είναι το φθινόπωρο του 2019, δεν αποκλείεται ωστόσο οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα.

Από τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα μπορούν ανά πάσα στιγμή να προκηρυχθούν εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως πριν το 2019 όταν οι Έλληνες βρεθούν αντιμέτωποι με νέο κύμα περικοπών συντάξεων και φορολογικών αυξήσεων. Οι επικριτές τονίζουν, εκτός αυτού, ότι η γενναιοδωρία του πρωθυπουργού θα χρηματοδοτηθεί εν τέλει από την υπερβολική φορολόγηση των εναπομενόντων κερδοφόρων επιχειρήσεων και τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και όχι φυσικά από την άνω του μέσου όρου οικονομική ανάπτυξη. Ήδη πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την εποχή μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή», ανακοίνωνε στους βουλευτές αυτή την εβδομάδα ο υπουργού Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στο μακρύ κατάλογο κοινωνικών παροχών, που περιλαμβάνουν, εκτός από το κοινωνικό μέρισμα, καταβολή βοηθήματος σε ανέργους, κοινωνικό επίδομα, ενισχύσεις όσων έμειναν χωρίς ρεύμα και δωρεάν μεσημεριανό σε μαθητές δημοτικών».

SZ: «Εμπρός για την τελευταία μάχη»

«Ακόμα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και μετά ανοίγει ο δρόμος για την απεξάρτηση από τους δανειστές, γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Εμπρός για την τελευταία μάχη». Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι επειδή το πολυνομοσχέδιο αφορά και το δικαίωμα στην απεργία προβάλλεται σθεναρή αντίσταση: Η οργή είναι μεγάλη διότι είναι μια αριστερή κυβέρνηση που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως υπερασπίζεται το τελευταίο πακέτο μέτρων ως ένα τελευταίο βήμα για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Ως αντάλλαγμα η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση δανείων ύψους 4,5 δις. Για να κατευνάσει τους επικριτές ο πρωθυπουργός υπόσχεται αύξηση του επιδόματος τέκνων σε 300.000 οικογένειες και καλύτερη προστασία εργαζομένων σε περίπτωση χρεοκοπίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Αυτά όμως που εξοργίζουν τους πολίτες είναι κυρίως οι νέες ρυθμίσεις του απεργιακού δικαιώματος, καθώς και οι σχεδιαζόμενοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων».

FAZ: «Απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων»

«Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο να έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα των δανειστών και να περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που απελευθέρωσε τους Έλληνες από την επιτήρηση, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων».

Η Ελλάδα απέχει μόλις μια ανάσα από το στόχο, δήλωνε στη βουλή ο πρωθυπουργός. Θέτοντας τέλος στην "εποχή της τρόικας" o Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να κερδίσει ξανά την υποστήριξη του ελληνικού λαού».

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή