Με κλίση και ελλιπής η γερμανική φρεγάτα F-125

Με κλίση και ελλιπής η γερμανική φρεγάτα F-125

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοριζόταν να γίνει το μεγαλύτερο σκάφος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντ’ αυτού, έγινε το πρώτο γερμανικό σκάφος που απορρίπτεται από την επιτροπή προμηθειών του γερμανικού ναυτικού.

Πρόκειται για τη γιγάντια φρεγάτα F-125, κλάσης Baden Wuertemberg, η οποία επιστρέφει στα ναυπηγεία της Βρέμης και του Αμβούργου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα ηλεκτρονικά της συστήματα θα λειτουργήσουν όπως προβλεπόταν. Εως πρόσφατα, το πρωτότυπο έγερνε ελαφρά δεξιά, πρόβλημα που η κατασκευάστρια Thyssen-Krupp ανακοίνωσε ότι λύθηκε. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, η F-125 χρειάζεται 1.200 μέλη πληρώματος, σχεδόν τα μισά από το προηγούμενο μοντέλο (F-122), επειδή ο «υπερεγκέφαλος» αυτοματοποιεί πολλές διαδικασίες για τις οποίες έως τώρα απαιτείτο προσωπικό. Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει και να λειτουργεί, πράγμα που προς το παρόν παραμένει ζητούμενο.

Δημοσίευμα στο χθεσινό φύλλο της Wall Street Journal, με τίτλο «Γερμανοί κατασκευάζουν ελαττωματικό πολεμικό πλοίο», αναφέρει ότι το βασικό πολεμικό σκάφος της Γερμανίας «κέρδισε βάρος και έχασε σε πυγμή». Το δημοσίευμα επικρίνει το γεγονός ότι η νέα γερμανική φρεγάτα δεν προσφέρεται για ψυχροπολεμικού τύπου αντιπαραθέσεις στη Βαλτική.

«Ακόμη και αν το σκάφος μπορεί να επιδιορθωθεί, κάποιοι ειδικοί ανησυχούν ότι θα δυσκολευτεί να αμυνθεί αν δεχθεί επίθεση από τρομοκρατικές οργανώσεις οπλισμένες με πυραύλους. Παράλληλα, ενόψει της συγκέντρωσης ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη Βαλτική, το σκάφος δεν έχει σόναρ ούτε τορπίλες, όπως το προηγούμενο μοντέλο, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο σε υποβρυχιακό πόλεμο».

Τα χαρακτηριστικά αυτά οφείλονται σε απόφαση που ελήφθη το 2005, σύμφωνα με την οποία η νέα φρεγάτα χρειάζεται λιγότερα όπλα και μεγαλύτερες δυνατότητες να παραμένει στη θάλασσα χωρίς ελλιμενισμό και να μεταφέρει στρατιωτικές και ειρηνευτικές δυνάμεις σε αποστολές στην ξηρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή