Λαβρόφ: Η μεγάλη πίεση είναι στα Σκόπια

Λαβρόφ: Η μεγάλη πίεση είναι στα Σκόπια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη του διεθνούς παιχνιδιού που εξελίσσεται στα δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο αυτή τη στιγμή την προσπάθεια επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς Ελλάδας-ΠΓΔΜ, είναι η χθεσινή παρέμβαση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οποίος πρακτικά μεταθέτει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για τη λύση στην πλευρά των Σκοπίων. Για τον κ. Λαβρόφ, η μεγαλύτερη πίεση βρίσκεται τώρα στα Σκόπια και όχι στην Αθήνα. Η Ρωσία είναι μία από τις χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως και τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (μόνο η Γαλλία δεν έχει αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική ονομασία της). Χθες, πάντως, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι η Μόσχα θα αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με όποια ονομασία και αν συμφωνήσουν μεταξύ τους Αθήνα και Σκόπια. «Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και τα Σκόπια για την ΠΓΔΜ, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.

Επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων, ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως η Ελλάδα είναι ήδη μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να κάνει ιδιαίτερες υποχωρήσεις, σε αντίθεση προς την ΠΓΔΜ «την οποία έπρεπε να εντάξουν στο ΝΑΤΟ». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι πρακτικά η συζήτηση για το ονοματολογικό αναθερμάνθηκε λόγω της επιθυμίας των Αμερικανών να εντάξουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Σε ό,τι αφορά την αναβίωση των διαπραγματεύσεων ή την αναβίωση των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος σχετικά με την ονομασία της “Μακεδονίας” (προσπαθειών οι οποίες επί μακρόν βρίσκονταν σε μια ημι-υπνώττουσα κατάσταση), αυτές ενεργοποιήθηκαν όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι η “Μακεδονία” πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ιδιαίτερα στο χρονικό σημείο των διαπραγματεύσεων, συνδέοντάς τες αποκλειστικά και μόνον στην πρωτοβουλία των μεγάλων δυτικών χωρών να ωθήσουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και όχι επειδή Αθήνα και Σκόπια έχουν έλθει πιο κοντά. «Την ουσία των όσων συμβαίνουν», είπε ο κ. Λαβρόφ, «ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται» και συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση αυτή το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπ’ όψιν κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μία από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

Η χθεσινή παρέμβαση του κ. Λαβρόφ συνιστά την πρώτη ουσιαστική ρωσική τοποθέτηση επί ενός θέματος και κινείται σε μάλλον αναμενόμενους τόνους. Είναι εξαιρετικά ισορροπημένη ως προς το περιεχόμενό της για τις δύο χώρες που διαπραγματεύονται την ονοματολογική διαφορά και περιέχει αιχμές προς το ΝΑΤΟ και την πιθανότητα επέκτασής του στα δυτικά Βαλκάνια, στην οποία η Μόσχα αντιτίθεται επί της αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή