Χωρίς νέες προτάσεις για το όνομα ο Νίμιτς

Χωρίς νέες προτάσεις για το όνομα ο Νίμιτς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις που δεν θα προκαλέσουν καμία έκπληξη, καθώς έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος και στις προηγούμενες διαμεσολαβητικές διαδικασίες, θα καταθέσει αύριο, ενώπιον των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς. «Δεν υπάρχει τίποτα εντελώς νέο», είπε σε χθεσινή συνέντευξή του (ΕΡΤ) ο κ. Νίμιτς, τονίζοντας ότι αυτό που αλλάζει είναι «ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα». Παράλληλα με τη αυριανή διαδικασία στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην ΠΓΔΜ. Η συγκεκριμένη επίσκεψη προκαλεί ήδη ενθουσιασμό στη γείτονα, καθώς γίνεται αντιληπτή ως ουσιαστική ένδειξη της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, κάτι που σημείωσε χθες και η υπουργός Αμυνας των Σκοπίων Ραντμίλα Σεκερίνσκα και εκ των σημαινόντων στελεχών του συνασπισμού που συνθέτει την κυβέρνηση Ζάεφ. Ωστόσο ο κ. Στόλτενμπεργκ μεταβαίνει στα Σκόπια μεταφέροντας μήνυμα ανάγκης για συμβιβασμό με την Ελλάδα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ. Στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει μέτωπα, προωθώντας ένα γενικότερο αφήγημα αλλαγών ενόψει της μεγάλης μάχης που αναμένεται να είναι αυτή για την έγκριση πιθανής συμφωνίας με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του ο κ. Νίμιτς είπε ότι βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα. Ως προς το όνομα, αρνήθηκε να απαντήσει αν το όνομα είναι το «Νέα Μακεδονία-Nova Macedonia», τονίζοντας ότι πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να κάνει καμία τέτοια δήλωση. «Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε προς το μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του για τη μείωση της ρητορικής για ζητήματα ιστορικού χαρακτήρα. Κατά τον κ. Νίμιτς μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας ή της ΠΓΔΜ, ενώ εκτίμησε ότι η Αθήνα θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα Σκόπια, ο ΥΠΕΞ Ν. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν αποτελεί αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο. «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της “Μακεδονίας” και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε», είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV21. Πρόκειται για θέσεις οι οποίες δεν κινούνται μακριά από όσα διαχρονικά υποστηρίζουν οι πολιτικοί στην ΠΓΔΜ και επί της ουσίας δεν ξεφεύγουν από τα όρια του γεωγραφικού προσδιορισμού που βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή