Επί ποδός πολέμου ο στρατός των ΗΠΑ λόγω Βόρειας Κορέας

Επί ποδός πολέμου ο στρατός των ΗΠΑ λόγω Βόρειας Κορέας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την προοπτική πολέμου με τη Βόρεια Κορέα φαίνεται πως προετοιμάζεται σιωπηρά ο στρατός των ΗΠΑ. Τον προηγούμενο μήνα, στο Φορτ Μπραγκ, 48 στρατιωτικά ελικόπτερα Απάτσι και μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ συμμετείχαν σε άσκηση μεταφοράς στρατευμάτων και εξοπλισμού υπό συνθήκες πραγματικών πυρών. Δύο ημέρες αργότερα, 119 στρατιώτες από την 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία του στρατού πραγματοποίησαν πτώση με αλεξίπτωτο από στρατιωτικά αεροπλάνα C-17 σε συνθήκες σκότους στο πλαίσιο προσομοίωσης ξένης εισβολής. Τον επόμενο μήνα, το Πεντάγωνο σκοπεύει να στείλει περισσότερα στρατεύματα ειδικών επιχειρήσεων στην κορεατική χερσόνησο, κίνηση που ερμηνεύεται από πολλούς ως ένα βήμα προς τον σχηματισμό στρατιωτικής δύναμης στην Κορέα.

Στον κόσμο της αμερικανικής στρατιωτικής πολιτικής, όπου η προετοιμασία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αποτελεί τον πυρήνα της εκπαίδευσης κάθε αξιωματικού, οι τελευταίες κινήσεις φαίνεται εκ πρώτης όψεως να εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ωστόσο, το εύρος και ο χρονικός καθορισμός των ασκήσεων υποδηλώνουν πως υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον για να προετοιμαστεί ο στρατός διά παν ενδεχόμενον με τη Βόρεια Κορέα. Σε συνάντηση ευρείας κλίμακας στις 2 Ιανουαρίου, ο στρατηγός Τόνι Τόμας, επικεφαλής της διοίκησης των ειδικών επιχειρήσεων στην Τάμπα της Φλόριντα, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να μεταφερθεί από τη Μέση Ανατολή περισσότερο έμψυχο δυναμικό ειδικών δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο τον Μάιο ή τον Ιούνιο, σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων.

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, αναφέρεται παγίως σε δύο ιστορικές καταστροφές του αμερικανικού στρατού. Η πρώτη αφορά τη μάχη στο Πέρασμα του Κασερίν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου τα απροετοίμαστα αμερικανικά στρατεύματα κατατροπώθηκαν από τον Γερμανό στρατάρχη Ερβιν Ρόμελ, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με την τραγική ήττα της αμερικανικής στρατιωτικής μονάδας Smith από τα στρατεύματα της Β. Κορέας το 1950. Με αφορμή τα ιστορικά παθήματα της Αμερικής, ο στρατηγός Μίλεϊ τονίζει εμφατικά τον κίνδυνο που ελλοχεύει από το ενδεχόμενο να βρεθεί ο στρατός των ΗΠΑ απροετοίμαστος μπροστά σε έναν πιθανό πόλεμο με τη Β. Κορέα, την οποία έχει αποκαλέσει ο ίδιος «τη μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή