Η Ελλάδα, πιο ακριβή χώρα στον ΟΟΣΑ στη χρήση κινητής

Η Ελλάδα, πιο ακριβή χώρα στον ΟΟΣΑ στη χρήση κινητής

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο ακριβή χώρα στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ είναι η Ελλάδα. Ο Ελληνας χρήστης κινητού τηλεφώνου με σύνδεση στο Διαδίκτυο πληρώνει πολλαπλάσια χρήματα απ’ όσα καταβάλλει ο μέσος Ευρωπαίος, ο Τούρκος και ο Μεξικανός καταναλωτής. Μάλιστα, οι χρεώσεις στη χώρα μας είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσον όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, μια σύνδεση κινητού με πακέτο μεσαίας χρήσης (π.χ. 300 κλήσεις και 1 GB δεδομένα), στην Ελλάδα κοστίζει 62,13 δολ. ΗΠΑ (50,94 ευρώ) και είναι η δεύτερη υψηλότερη χρέωση στη ζώνη του ΟΟΣΑ. Την πιο υψηλή έχει η Ιαπωνία, η οποία ανέρχεται σε 66,23 δολάρια (54,30 ευρώ). Οι χρεώσεις όμως αυτές αναφέρονται σε ονομαστικές τιμές και όχι σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ). Αν οι χρεώσεις μετασχηματιστούν σε ΜΑΔ, τότε η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα, αφού η μηνιαία χρέωση ανέρχεται σε 82,84 δολ. (67,92 ευρώ), έχοντας ως δεύτερη πιο ακριβή την Ιαπωνία με 69,71 δολ. ΗΠΑ (57,16 ευρώ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μέση χρέωση στη ζώνη του ΟΟΣΑ ενός πακέτου κινητής τηλεφωνίας μεσαίας χρήσης, διαμορφώνεται σε ονομαστικές τιμές στα 25,70 δολ. (21,07 ευρώ) και σε ΜΑΔ στα 29,78 δολ. (24,41 ευρώ). Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα η χρέωση της κινητής τηλεφωνίας σε ΜΑΔ είναι περίπου τριπλάσια του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Στα πακέτα υψηλής χρήσης, οι διαφορές είναι ακόμη πιο μεγάλες, ενώ μικρότερες είναι οι διαφορές στα πακέτα χαμηλής χρήσης. Στα τελευταία, οι διαφορές που εντοπίζονται είναι της τάξεως του 5% έως 25%, ενώ στα πακέτα υψηλής χρήσης, οι χρεώσεις είναι ακόμη και υπερτριπλάσιες του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και το Μεξικό εφαρμόζουν ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις. Μάλιστα, η Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, εφαρμόζει από τις χαμηλότερες χρεώσεις στη ζώνη του ΟΟΣΑ. Ενα μεσαίο πακέτο κινητής στη γείτονα χώρα κοστίζει 6,46 δολ. ΗΠΑ (5,29 ευρώ) ή σε ΜΑΔ ανέρχεται σε 13,18 δολ. (10,8 ευρώ). Οι Ελληνες δηλαδή πληρώνουν 8 έως 10 φορές πιο ακριβά απ’ τους Τούρκους ένα πακέτο μεσαίας χρήσης κινητής τηλεφωνίας, τόσο σε ονομαστικές τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι οι προαναφερόμενες χρεώσεις είναι τιμές καταλόγου και όχι οι πραγματικές. Τα στελέχη τους σημειώνουν ότι οι περισσότεροι πελάτες τους γίνονται δέκτες προσφορών με χρεώσεις που είναι πολύ χαμηλότερες εκείνων του τιμοκαταλόγου τους, κυρίως μέσω τηλεφωνικών προωθητικών ενεργειών. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, καθοριστικό ρόλο στις αλμυρές χρεώσεις, διαδραματίζει και η υψηλή φορολογία που αντιστοιχεί περίπου στο 40% του μηνιαίου λογαριασμού.

Ωστόσο, γενικευμένη είναι η τάση των παρόχων στην Ελλάδα να χρεώνουν ακριβά, κυρίως την πρόσβαση στο Internet. Ενδεικτικό είναι ότι πάροχος κινητής τηλεφωνίας χρεώνει 7 σεντς κάθε Megabyte για χρήση που γίνεται πέραν των δωρεάν Megabytes που προσφέρει το πακέτο. Ετσι, 100 Mb επιπλέον πληροφορίας μπορεί να κοστίσουν 7 ευρώ. Εναλλακτικά, ένα πακέτο (add-on) μπορεί να κοστίζει 10 και 20 ευρώ και να περιλάβει 2-3 Gigabytes.

Εκτός από την Ελλάδα, ακριβές χώρες στη χρήση κινητού είναι η Ιαπωνία, η Ουγγαρία, οι ΗΠΑ, η Τσεχία και η Σλοβακία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή