ΔΕΗ: διαχείριση αποβλήτων, γεωθερμία στη Σαντορίνη

ΔΕΗ: διαχείριση αποβλήτων, γεωθερμία στη Σαντορίνη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της Σαντορίνης αλλά και των γεωθερμικών πεδίων του νησιού προχωράει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατόπιν μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, του δημάρχου Θήρας, Αναστάσιου-Νικόλαου Ζώρζου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλία Μοναχολιά, και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας. Το πλαίσιο συνεργασίας παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Ν. Ζώρζος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΠΕ Η. Μοναχολιάς.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμβάλει στη μελέτη και διαχείριση των αστικών απορριμμάτων της περιοχής, καθώς και στην ανάπτυξη και κατασκευή μονάδας αξιοποίησής τους με το βέλτιστο περιβαλλοντικά και οικονομικά σύστημα διαχείρισης που θα αποβλέπει στην παραγωγή ενέργειας. Η Σαντορίνη σήμερα παράγει ετησίως 15-25 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, ποσότητα που βαίνει αυξανόμενη λόγω της αύξησης του τουρισμού (1,7-5,5 εκατ. διανυκτερεύσεις τον χρόνο). Σε σχέση με τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων ήδη έχουν γίνει προκαταρκτικές μελέτες, ενώ στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας θα προχωρήσουν και οι άλλες κινήσεις προετοιμασίας με στόχο να εκδοθούν οι άδειες μέχρι τον Απρίλιο του 2019 και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί το έργο. Εκτιμάται ότι το ετήσιο όφελος μετά την κατασκευή του σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ΑΣΑ και ανάκτηση υλικών από τους πράσινους κάδους της Σαντορίνης ανέρχεται σε 283.000 ευρώ. Η ανάπτυξη γεωθερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής με αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, έχει ως στόχο την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του νησιού, ακόμα και σε περίοδο αιχμής, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία και σταθερότητα του δικτύου του νησιού. Η γεωθερμική ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως σε σύστημα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού ικανότητας έως και 3.000 κ.μ. ημερησίως, επιλύοντας οριστικά το ζήτημα παροχής υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού σε κατοίκους και επισκέπτες. Στις μη ηλεκτρικές εφαρμογές της γεωθερμίας, οι οποίες είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στη Σαντορίνη, εντάσσεται και η παραγωγή ύδατος για άρδευση με τη μέθοδο της αφαλάτωσης, δίνοντας δυνατότητες ανάπτυξης και του αγροτικού τομέα.

Στην περίπτωση εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 5 MW, ο Δήμος Σαντορίνης θα έχει άμεσο και σημαντικό οικονομικό όφελος περί τις 100.000 ευρώ ετησίως, όπως προβλέπεται από τον Ν. 3983/11, δηλαδή 1,7% επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας. Επίσης, ποσό ίσο με το 1% επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας περί τις 58.000 ευρώ ετησίως θα διατίθεται για τη μείωση των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος των κατοίκων της Σαντορίνης (Ν. 3983/11).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή