«Ζην επικινδύνως» στη Μόρια της Λέσβου

«Ζην επικινδύνως» στη Μόρια της Λέσβου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχθές, ένας αλλοδαπός άνδρας τράβηξε με δύναμη τη χρυσή αλυσίδα από τον οδηγό του πούλμαν που κάνει το δρομολόγιο Μόρια – Μυτιλήνη και το έβαλε γρήγορα στα πόδια. Λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν τον δράστη στην πλατεία Σαπφούς και τον συνέλαβαν. Στην πόλη της Μυτιλήνης οι κλοπές κινητών και τσαντών είναι καθημερινό φαινόμενο. Συχνές και οι ζωοκλοπές γύρω από τον καταυλισμό σύμφωνα με τα αστυνομικά δελτία. Αρνιά και κατσίκια ψήνονται σχεδόν επιτόπου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, Αλγερινοί και Μαροκινοί πιάστηκαν στα χέρια μέσα στη Μόρια για δύο κινητά και 200 ευρώ που έκλεψε ο ένας από τον άλλο. Βγήκαν μαχαίρια, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο άτομο με δεκάδες μαχαιριές. «Τον έραψαν και σηκώθηκε και έφυγε. Είναι σκληραγωγημένοι, έχουν μάθει να επιβιώνουν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις», λέει στην «Κ» ο γραμματέας της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Μυτιλήνης, Απόστολος Παπαδέλης. «Φυσικά, όταν πρόκειται για μεταξύ τους διενέξεις δεν αποκαλύπτουν ποτέ ποιος τους χτύπησε ή τι ακριβώς συνέβη» εξηγεί.

Οσοι συλλαμβάνονται οδηγούνται στο αυτόφωρο, δικάζονται και καταδικάζονται σε ποινή λίγων μηνών με αναστολή. «Το μεσημέρι φεύγουμε μαζί. Εκείνοι επιστρέφουν στο ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) και εγώ σχολάω και γυρίζω σπίτι μου» λέει με σκωπτική διάθεση ο κ. Παπαδέλης. Κατά συνέπεια, τα ίδια άτομα, ομάδες Αλγερινών, Μαροκινών και άλλων ατόμων από την υποσαχάρια Αφρική βρίσκονται μπλεγμένα επανειλημμένως σε κλοπές και επεισόδια.

Σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας αλλά και δύσκολες συνθήκες εργασίας καταγγέλλουν οι υπάλληλοι που εργάζονται στο ΚΥΤ Λέσβου στη Μόρια όπου διαμένουν 5.445 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της δομής φτάνει τις 2.300 άτομα. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αμέσως μετά τις γιορτές, ξεχείλισαν οι βόθροι της Μόριας λόγω ακριβώς του υπερπληθυσμού. Ετσι, οι υπάλληλοι αναγκάζονται να δημιουργούν γέφυρες με ξύλα πάνω από τα ποταμάκια με τα λύματα για να μπορέσουν να φτάσουν στο γραφείο τους. Οι εγκαταστάσεις εντός του ΚΥΤ, κοντέινερ που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση αιτούντων άσυλο αλλά και υποδομές και γραφεία υπηρεσιών, πολλές φορές έχουν καταστραφεί λόγω των επεισοδίων. Χαρακτηριστικά έως και την προηγούμενη Παρασκευή, τα παράθυρα του γραφείου όπου παραμένει ο αξιωματικός υπηρεσίας εντός του hotspot –προκειμένου για τη φύλαξη του προαναχωρησιακού κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ) που επίσης βρίσκεται στον ίδιο χώρο– είχαν καλυφθεί με μουσαμάδες: Τα τζάμια έσπασαν στα τελευταία μεγάλα επεισόδια που σημειώθηκαν πριν από σχεδόν δύο μήνες και συγκεκριμένα στις 21 Νοεμβρίου 2017.

Στο μεταξύ, στη Χίο οι κάτοικοι έχουν στήσει μπλόκο προκειμένου να εμποδίσουν την εγκατάσταση επιπλέον οικίσκων για την επέκταση του ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ, το οποίο επίσης δεν επαρκεί για τον πληθυσμό αιτούντων άσυλο που παραμένει στο νησί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή