Η Αθήνα Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 πίσω από τις λέξεις

Η Αθήνα Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 πίσω από τις λέξεις

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν υπενθύμιση έμοιαζε το μήνυμα του Δήμου Αθηναίων που έφτασε στα μέιλ των δημοσιογράφων την περασμένη Κυριακή για να μη λησμονηθεί ότι σε 100 ημέρες η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μια διοργάνωση για την οποία λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά.

Σύμφωνα με τον συντονιστή Γιάννη Τροχόπουλο, το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί από την UNESCO στα τέλη του μήνα προτού ανακοινωθεί δημοσίως και ο ίδιος συστήνει υπομονή και κάνει λόγο για προσγειωμένους στόχους. «Δεν γίνεται να γίνουμε βιβλιοφιλικοί μέσα σε ένα χρόνο», μας λέει. Ωστόσο, αν επιτευχθεί η ελεύθερη πρόσβαση των εν δυνάμει αναγνωστών στο βιβλίο και στην ανάγνωση, για τον ίδιο, θα έχει γραφτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στα περιεχόμενα της διοργάνωσης. Η εμπειρία του, μας λέει, από τη βραβευμένη βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει δείξει ότι σε ένα δημιουργικό περιβάλλον το κοινό ανταποκρίνεται ανάλογα.

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η πρωτεύουσα του βιβλίου δεν θα υποκαταστήσει θεσμούς ή φορείς, δεν φιλοδοξεί να γίνει ένας από αυτούς ούτε να εφεύρει κάτι από την αρχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σημεία που θα υποδεχθούν βιβλία, όπως η Τεχνόπολη ή η Δημοτική Πινακοθήκη, με τη μορφή δράσεων ή εκδηλώσεων θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση με το τέλος της διοργάνωσης. Τουλάχιστον όχι όλα. Δεν ήταν εύκολο, πάντως, να καθίσουν όλοι οι φορείς στο τραπέζι και να σχεδιάσουν κοινές δράσεις. Οι συνέργειες είναι και αυτές ένα κεφάλαιο που γράφεται ακόμη.

Αν θεωρήσουμε, όμως, την επίσκεψη της Γερμανίδας νομπελίστα Χέρτα Μίλερ τον Μάρτιο ως πρόλογο των εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, τότε η διοργάνωση ξεκινά με καλή δυναμική. Το αποτέλεσμα θα φανεί στον επίλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή