Ευεργετικά επιδρά στην Ελλάδα η ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Ευεργετικά επιδρά στην Ελλάδα η ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δυναμική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα επηρεάσει θετικά την ελληνική οικονομία, με την εγχώρια ανάπτυξη να φθάνει το 2,2% μέσα στο 2018, προβλέπει το πρακτορείο Bloomberg στην πρώτη έκθεση για την Ευρωζώνη το 2018. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την ανάπτυξη της υπόλοιπης Ευρωζώνης, που θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα τη νέα χρονιά. Επικαλούμενο τα στοιχεία του γερμανικού τουριστικού πρακτορείου TUI, το Bloomberg σημειώνει ότι μέχρι στιγμής οι κρατήσεις για τη νέα σεζόν στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 16%, γεγονός που αποτελεί θετικό σημάδι. Ο τουρισμός θα εξακολουθεί να τονώνει την οικονομία ενώ αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις στη χώρα, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Κατά 2,2% αναμένεται να ενισχυθεί και η οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Ευρωζώνη το 2018. Δηλαδή θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα μετά το 2,4% που εκτιμάται για το 2017. «Εχουν μείνει ακόμη αρκετά καύσιμα στο ντεπόζιτο», σχολιάζει ο Εϊτζελ Ταλαβέρα της Oxford Economics, ένας από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έκθεση του Bloomberg. Από τα τελευταία στοιχεία καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι σταθεροποιείται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, προσθέτει ο ίδιος.

Οι οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας θα παρουσιάσουν ρυθμό ανάπτυξης 2%. Σε χαμηλότερα επίπεδα θα κινηθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία λόγω της αβεβαιότητας από τις εθνικές εκλογές στις αρχές Μαρτίου. Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη στην υπ’ αριθμόν 3 μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,4%, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από τον μέσον όρο της τελευταίας πενταετίας. Το 2017 εκτιμάται να έχει ενισχυθεί κατά 1,6%.

Οι κίνδυνοι

Η θετική προοπτική για την Ευρωζώνη δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι, που μπορεί να διαδραματίσουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στις οικονομίες των κρατών-μελών. Παρόλο το υφιστάμενο θετικό επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα, δεν θα πρέπει να παραβλέπει κάποιος ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι όπως γεωπολιτικές διαμάχες, πολιτικοί παράγοντες, η Ελλάδα και οι εκλογές στην Ιταλία, σημειώνει ο Κρίστιαν Λιπς, οικονομολόγος στη NordLB, γερμανική τράπεζα που εδρεύει στο Αννόβερο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έκθεση του Bloomberg δεν θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2019 καθώς ο πληθωρισμός θα μείνει αρκετά χαμηλότερα του στόχου της, που είναι κοντά στο 2%». Σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει τελευταία θέλουν την ΕΚΤ να προχωράει νωρίτερα σε αύξηση των επιτοκίων. Ομως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg, οι τιμές καταναλωτή θα διαμορφωθούν στο 1,5% το 2017 και στο 1,6% το 2019. Σημειωτέον ότι η ίδια η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί στο 2% νωρίτερα από το 2020.

Το ευρώ, που έχει αναρριχηθεί 14% έναντι του δολαρίου το 2017 και 1,6% μέσα στον Ιανουάριο του 2018, δεν βοηθά στην αύξηση του πληθωρισμού και μπορεί να διαδραματίσει αρνητικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών.

Αλλά ακόμη και εάν πληγούν οι εξαγωγές της Ευρωζώνης από ένα «ακριβότερο» ευρώ, οι οικονομίες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται λόγω της ζήτησης που έχει ενισχυθεί στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης από τα πολύ χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών. Πάντως, οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί, κάτι που έχει τονίσει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Το αποκαλούμενο από το Bloomberg «euroboom» θεωρείται μετριοπαθές συγκριτικά με την ανάπτυξη στη Βρετανία τη δεκαετία του ’80 και στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90. «Αυτό, όμως, είναι καλό – η βιώσιμη ανάπτυξη είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξει στο σκάσιμο μιας φούσκας», αναφέρεται στην έκθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή