Φιλαράκια από μακριά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις πρώτες σεζόν των «Friends», που κι εγώ όπως εκατομμύρια άλλοι, κάθισαν και ξαναείδαν στο Netflix, ο Τσάντλερ ανάβει ένα τσιγάρο μέσα στο Central Perk, την καφετέρια όπου εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος της σειράς.

Κοίτα να δεις, σκέφτηκα, κάπνισε σε κλειστό χώρο και δεν χτύπησε ο συναγερμός, δεν έσκασε το NYPD, ούτε καν άρχισαν τα «τσ, τσ, τσ» από τους θαμώνες. Μετά υπολόγισα ότι έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα από τότε που βγήκε στον αέρα η σειρά, ακολούθησε μια μίνι κατάθλιψη, αλλά ξεχάστηκα περνώντας στο επόμενο επεισόδιο.

Μετά άρχισαν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Οι millennials, λέει, οι γεννημένοι δηλαδή στα τελειώματα των «Friends», πριν από το 2000, που τώρα πρωτοείδαν τη σειρά, δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Είναι λέει σεξιστική, ομοφοβική, τρανσφοβική, ρατσιστική και γι’ αυτούς τους λόγους καθόλου αστεία. «Σοβαρά, κύριοι millennials;» είπα στην αρχή, έξαλλη με τα πιτσιρίκια (στα 25 σήμερα) που έρχονται σαν οδοστρωτήρες με τα πτυχία τους, τις γλώσσες τους, το ωραίο τους δέρμα, τα καθόλου κουρασμένα τους μάτια και την πολιτική τους ορθότητα να ισοπεδώσουν τα «Φιλαράκια», την πρώτη σειρά που αγαπήσαμε. Ηταν σαν η κατηγορία να απευθυνόταν και σε εμάς που ξέρουμε απέξω τους διαλόγους. Είμαστε κι εμείς σεξιστές/ομοφοβικοί/τρανσφοβικοί/ρατσιστές και καθόλου αστείοι;

Καθώς όμως η γενιά μας είναι λίγο πιο ενοχική από τους millennials, άρχισα να σκέφτομαι μήπως έχουν δίκιο. Η σειρά πράγματι χρησιμοποιεί πολλά στερεότυπα, αλλά όπως γνωρίζει καλά ο καλός ο φαν, στο τέλος τα αποδομεί. Ως γνωστόν, ήταν από τις πρώτες mainstream τηλεοπτικές σειρές που απεικόνισαν γάμο ομόφυλου ζευγαριού, μόλις το 1996. Προφανώς σήμερα πολλά από τα αστεία της δεν θα έβρισκαν θέση σε μια αντίστοιχη εκπομπή.

Ο πήχυς του πολιτικώς ορθού στην κοινωνία και την τηλεόραση έχει ανέβει σημαντικά από τότε και κατά κανόνα είναι για καλό. Τα νέα παιδιά αντιδρούν στα πιο χοντροκομμένα αστεία, όπως κι εμείς δεν χαχανίζουμε πια με αστεία των ελληνικών ταινιών, όπως το ξύλο σε μαθήτριες ή το βάψιμο με φούμο για τους ρόλους μαύρων. Δεν υπάρχει λόγος διαφωνίας, εξάλλου εκ των πραγμάτων δεν θα γυριζόταν σήμερα μια σειρά για μια παρέα 25χρονων σε μια καφετέρια, όλοι θα κοιτούσαν τα κινητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή