Βούτσιτς: Τρομοκρατική πράξη η δολοφονία Ιβάνοβιτς – Αφησαν ίχνη οι δράστες

Βούτσιτς: Τρομοκρατική πράξη η δολοφονία Ιβάνοβιτς – Αφησαν ίχνη οι δράστες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρομοκρατική πράξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, στο Κόσοβο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Σερβίας, το οποίο συγκάλεσε εκτάκτως ο ίδιος, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι οι δολοφόνοι άφησαν ίχνη πίσω τους, που αξιοποιούνται και θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. «Δεν μπορώ ακόμη να μιλήσω για τα στοιχεία που έχουν οι δικές μας υπηρεσίες για τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, αλλά υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που καταδεικνύουν τους πιθανούς δράστες», ανέφερε ο Σέρβος πρόεδρος.

Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σερβίας, αν και δεν έχει αρμοδιότητες στο Κόσοβο, θα αποκαλύψει τους ενόχους. «Στο Κόσοβο κυριαρχούν οι Αλβανοί και οι ξένοι, κι αν δεν μπορέσουν αυτοί να βρουν τους δολοφόνους θα τους βρούμε εμείς. Προσφέραμε την βοήθειά μας στις αρχές του Κοσόβου, αλλά διεξάγουμε και ανεξάρτητα δικές μας έρευνες και σίγουρα θα ανακαλύψουμε ποιος ή ποιοι είναι οι δράστες», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη δολοφονία, για να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Νωρίτερα σήμερα, μετά από εντολή του, αποχώρησε και η σερβική αντιπροσωπεία από τον διάλογο με την Πρίστινα που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, έπειτα από διακοπή δεκατριών μηνών.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, χαρακτήρισε και αυτός την δολοφονία Ιβάνοβιτς τρομοκρατική πράξη. «Η δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς αποτελεί εγκληματική, τρομοκρατική πράξη με σκοπό να προκληθεί χάος στο βόρειο Κόσοβο. […] Όποιος κι αν ευθύνεται για την δολοφονία αυτή, Αλβανός ή Σέρβος εγκληματίας, πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς σκοτώθηκε σήμερα το πρωί στο βόρειο, σερβικό τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα, έξω από τα γραφεία του κόμματος του οποίου ηγείτο. Ήταν μετριοπαθής πολιτικός, ο οποίος, αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τάσσονταν υπέρ του διαλόγου με τους Αλβανούς. Στο Βελιγράδι δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, διότι επέκρινε την πολιτική που ασκούν η σερβική κυβέρνηση στο Κόσοβο και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Είχε δεχθεί πολλές φορές απειλές για την ζωή του. Ενδεικτικά, πριν από έναν χρόνο άγνωστοι είχαν πυρπολήσει το αυτοκίνητο το,υ ενώ το 2005 είχε βρεθεί βόμβα κάτω από το υπηρεσιακό όχημα που χρησιμοποιούσε.

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή