Ντε Μεζιέρ: Δήμαρχοι και συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας φταίνε για τα hot spots

Ντε Μεζιέρ: Δήμαρχοι και συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας φταίνε για τα hot spots

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία προκύπτει από έκθεση που παρουσίασε ο υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ που άσκησε κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Παρουσιάζοντας την Τρίτη στο Βερολίνο τα στοιχεία για την εξέλιξη στο προσφυγικό το 2017 ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για αισθητή μείωση του αριθμού των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο. Ενώ το 2015 στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης είχαν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία περί τους 890.000 άνθρωποι και το 2016 γύρω στις 280.000, ο αριθμός μειώθηκε το 2017 στις 186.600. Τη μεγαλύτερη ομάδα των αιτούντων άσυλο αποτελούν άτομα από τη Συρία (47.434), ακολουθεί το Ιρακ (21.043), το Αφγανιστάν (12.346) και η Ερυθραία (9524). Σχεδόν 8.000 αιτούντες άσυλο πέρσι είχαν τουρκική υπηκοότητα.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου ο Τόμας ντε Μεζιέρ το χαρακτήρισε ως αναποτελεσματικό. Ένα νέο σύστημα θα πρέπει να προβλέπει την καταπολέμηση των αιτιών που τρέπουν ανθρώπους σε φυγή, την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όπως και μια πρώτη εξέταση των αιτήσεων ασύλου εκτός του εδάφους της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εισόδου προσφύγων στη Γερμανία ο Τόμας ντε Μεζιέρ παραδέχτηκε ότι μόνο ένα 40-50% εισέρχονται στη χώρα κανονικά, δηλαδή δηλώνονται κατά την είσοδό τους στη Γερμανία στους συνοριακούς σταθμούς. Οι υπόλοιποι έρχονται παράνομα, συνήθως με τη βοήθεια διακινητών.

Κριτική για την κατάσταση στα ελληνικά hotspot

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspot των ελληνικών νησιών ο κ. ντε Μεζιέρ εξέφρασε την άποψη ότι οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά διαφέρουν. Όπως τόνισε «η ΕΕ άλλα και η Γερμανία έχουν προσφέρει τεράστιες επικουρικές υπηρεσίες, χρήματα είναι διαθέσιμα. Προσφέρεται βοήθεια – αλλά τις περισσότερες φορές δεν ενεργοποιείται» από τους δημάρχους των νησιών. Ο κ. ντε Μεζιέρ υποθέτει πως κατά αυτό τον τρόπο οι δήμαρχοι επιδιώκουν να αυξήσουν την πίεση ώστε οι πρόσφυγες να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου υπάρχουν διαθέσιμες δυνατότητες στέγασης.

Η βασική αιτία για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν σε κέντρα υποδοχής όπως στη Μόρια της Λέσβου σχετίζεται σύμφωνα με το γερμανό υπουργό Εσωτερικών με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Βάση αυτής της συμφωνίας η Άγκυρα δέχεται μόνο πρόσφυγες από την Ελλάδα, των οποίων οι διαδικασίες ασύλου ολοκληρώθηκαν στα νησιά. Οι ΕΕ μεν έχει στείλει ειδικούς για θέματα ασύλου στα νησιά αλλά οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν, τόνισε ο Τόμας ντε Μεζιέρ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ (Relocation) ο Τόμας ντε Μεζιέρ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει και θα υποδεχτεί από την Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες που της αναλογούν.

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή