Περιορισμένα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρή άνοδο ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρίαση για τις ευρωπαϊκές μετοχές (+0,1% του δείκτη STOXX 600), ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με την τοποθέτηση της ΕKT. Στην αμερικανική αγορά, πριν από το κλείσιμο και χάρις στην αισιοδοξία για θετικά εταιρικά αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ο Dow Jones ξεπέρασε πρώτη φορά τα επίπεδα των 26.000 μονάδων.

Πέραν τούτου, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως δεν πρόκειται η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας να κάνει αναφορά σε πρόωρη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλωστε, όπως προσέθεσαν, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τις προοπτικές της οικονομίας και του ευρώ. Εάν υπάρξει αλλαγή, αυτή αναμένεται τον Μάρτιο, οπότε και τα στελέχη της ΕΚΤ ανανεώνουν τις προβλέψεις τους. Ενα ισχυρό ευρώ προς το δολάριο αποδυναμώνει τον πληθωρισμό, καθιστώντας ακριβότερες τις εξαγωγές και φθηνότερες τις εισαγωγές.

Χθες οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο ημέρας, 0,49%, με απώλειες 4 μ.β., ενώ τα ιταλικά και τα ισπανικά εξασθένησαν κατά 4-5 μονάδες βάσης. Το ευρώ εμφάνισε απώλειες ως προς το δολάριο στο 1,2230 δολάριο, δηλαδή σε επίπεδα σχεδόν 4,5% άνω των προβλέψεων της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. «Εάν ενισχυθεί 5% επιπλέον προς το δολάριο, προβλέπουμε πτώση 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας στον πληθωρισμό το 2019 εν συγκρίσει με τις προβλέψεις», επισημαίνουν αναλυτές. Στην Ευρώπη σημειώθηκαν χθες απώλειες στις τιμές των μετοχών των ομίλων πρώτων υλών, οι οποίες υπερσκέλισαν την αρχική τους άνοδο.

Από τις μετοχές με τα περισσότερα κέρδη ξεχωρίζει του οίκου μόδας Hugo Boss με +3,7% λόγω αύξησης των πωλήσεών του.

Η μετοχή του ομίλου PSA, που κατέχει την αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot, είχε άνοδο 1,8% επίσης χάρις στην αύξηση των πωλήσεών της κατά 15,4% διεθνώς το 2017. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,17% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο με -0,20%. Στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με +0,08% και με +0,35% ο DAX στη Φρανκφούρτη. Τέλος, η Ρωσία δήλωσε ότι η συμφωνία μείωσης της παραγωγής πρέπει να συνεχιστεί, γιατί δεν υπάρχει ακόμη ισορροπία στην αγορά. Κατά την Goldman Sachs, οι τιμές πετρελαίου θα υπερβούν τις προβλέψεις της και το Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στα 62 δολάρια το βαρέλι φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή