Μακρόν: Ποτέ ξανά «ζούγκλα του Καλαί»

Μακρόν: Ποτέ ξανά «ζούγκλα του Καλαί»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές μέσα από το λιμάνι του Καλαί υποσχέθηκε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ παράλληλα ο ίδιος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ομιλία του στο Καλαί προς τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν αναλάβει το κύριο βάρος στη Γαλλία για την αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ο Μακρόν διαβεβαίωσε τη γαλλική αστυνομία πως θα έχει ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και να επιβληθεί μία «δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στη «ζούγκλα», αναφερόμενος στους ελεεινούς καταυλισμούς στα προάστια του Καλαί, το οποίο έφτασε να φιλοξενεί μέχρι και 8.000 μετανάστες προτού παρέμβουν οι γαλλικές αρχές τον Οκτώβριο του 2016. Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν κατέστησε σαφές σε αυστηρό τόνο πως θα επιβληθούν οι απαραίτητες κυρώσεις σε αστυνομικούς που έχουν εμπλακεί σε πράξεις κακοποίησης μεταναστών.

Αύριο, ο Μακρόν θα συναντηθεί με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στο Λονδίνο, όπου αναμένεται να συζητήσουν για το Brexit, το μεταναστευτικό και τη συμφωνία του Τουκέ του 2003, μία αμοιβαία συμφωνία συνόρων που έχει εισπράξει επικριτικά σχόλια από την πλευρά της Γαλλίας. Ο Μακρόν αναμένεται να πιέσει τη Βρετανία για ενίσχυση των χρηματικών πόρων που διατίθενται για τη μείωση των ροών, τη στιγμή που η πλειονότητα των μεταναστών στο Καλαί προσπαθεί απεγνωσμένα να εισέλθει στη Βρετανία. Από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, οι βουλευτές υπέρ του Brexit του Συντηρητικού Κόμματος έχουν απορρίψει ως «ανόητες» οποιεσδήποτε προτροπές που θέλουν το Λονδίνο να πληρώσει περισσότερο, καθώς υποστηρίζουν πως η Βρετανία παρέχει ήδη ενισχυμένη ασφάλεια στη Γαλλία.

Η διάχυτη ανησυχία στο Καλαί συνδέεται αναπόσπαστα με τον κίνδυνο να εκδηλωθούν αρνητικές συνέπειες στον αναπτυξιακό ρυθμό της περιοχής λόγω του εκρηκτικού μείγματος που συντίθεται από τις περιοριστικές συνοριακές ρυθμίσεις αλλά και το ίδιο το Brexit. «Γνωρίζω πόσο ανησυχεί ο επιχειρηματικός κόσμος λόγω των πιθανών συνεπειών του Brexit, από τα ιχθυοπωλεία μέχρι τη βιομηχανία και τις εταιρείες Logistics», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Την ίδια στιγμή που ο Μακρόν επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Βρετανία, σχεδιάζει να αυστηροποιήσει το υπάρχον μεταναστευτικό νομοθετικό πλαίσιο μέσω προωθούμενων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, η σκληρή στάση του Μακρόν απέναντι στο μεταναστευτικό έχει προκαλέσει την ηχηρή αντίδραση ομάδων Καθολικών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που τον κατηγορούν ευθέως για εφαρμογή σχεδίων «μαζικών απελάσεων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή