Γερμανία: Καθόλου βέβαιο το πράσινο φως από τη βάση του SPD

Γερμανία: Καθόλου βέβαιο το πράσινο φως από τη βάση του SPD

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Απολύτως αβέβαιο προδιαγράφεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Κυριακής μεταξύ 645 συνέδρων του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με αντικείμενο τη συμμετοχή σε νέα συγκυβέρνηση. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της κάλπης είναι θετικό, οι διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες θα εισέλθουν στην κύρια φάση τους και το τελικό κείμενο θα κριθεί σε ψηφοφορία μεταξύ των 443.000 μελών των Σοσιαλδημοκρατών.

Το 45μελές προεδρείο του κόμματος τάσσεται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού», αλλά στη βάση του κόμματος εκτυλίσσεται αυτό που ο συντηρητικός Βαυαρός Αλεξάντερ Ντόμπριντ αποκάλεσε «εξέγερση των νάνων». Το σχόλιο αυτό δεν ευνοεί τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας μεταξύ των πιθανών μελλοντικών εταίρων, αλλά απηχεί τον αναβρασμό μεταξύ των χαμηλόβαθμων κομματικών στελεχών. Τη Δευτέρα, η τοπική οργάνωση του Βερολίνου έγινε η δεύτερη, μετά την οργάνωση της Σαξονίας-Ανχαλτ, που καταψηφίζει τη συγκυβέρνηση. «Ο ίδιος συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί απάντηση», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ. «Το να συνεχίσουμε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν με πείθει». Οι σύνεδροι των δύο αυτών κρατιδίων είναι μόλις 29, ενώ οι σύνεδροι της κομματικής νεολαίας, που επίσης διαφωνεί, είναι περίπου 80.

Το πρόβλημα για τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς είναι ότι ακόμη και στα παραδοσιακά προπύργια του κόμματος, όπως στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι αντιρρήσεις είναι μεγάλες. Οι 144 σύνεδροι του κρατιδίου αυτού είναι κομβικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και ο Σουλτς περιοδεύει τις τελευταίες ημέρες εντατικά στην περιοχή. Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Μίχαελ Γκρόσεκ έλαβε μέρος στον πρώτο γύρο συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ και προσωπικά τάσσεται υπέρ του μεγάλου συνασπισμού. Αλλά, όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel, δεν ήταν σε θέση να συστήσει στους συνέδρους να υπερψηφίσουν την πρόταση, «γιατί γνωρίζει πόσο αρνητικά είναι τα κομματικά στελέχη σε μια νέα κυβερνητική συνεργασία με το CDU και το CSU». Τα κομματικά στελέχη φοβούνται ότι ένας νέος συνασπισμός θα είναι το κύκνειο άσμα του κόμματος. Αλλά και η εναλλακτική λύση, της προκήρυξης νέων εκλογών, θα μείωνε τη δύναμη του κόμματος στο 18%, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή