Ο Κ. Καραμανλής με παμμακεδονικές οργανώσεις

Ο Κ. Καραμανλής με παμμακεδονικές οργανώσεις

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια συμβολική κίνηση που αναγνωρίζει τις εθνικές ευαισθησίες ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου και οι ρίζες του, προχώρησε χθες ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού με εκπροσώπους παμμακεδονικών οργανώσεων απ’ ολόκληρο τον κόσμο, ραντεβού το οποίο διήρκεσε 25 λεπτά.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν, προφανώς, η ονομασία της ΠΓΔΜ και η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που ο κ. Καραμανλής δεν έχει προβεί σε δημόσια δήλωση για το ζήτημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News φέρεται να διαμηνύει σε συνομιλητές του ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος, αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».

Το Βουκουρέστι

Με αυτή τη διαρροή, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να εννοεί πίσω από τις γραμμές ότι η υπόθεση της ονομασίας δεν εξαντλείται σε μια τεχνικής φύσεως διαπραγμάτευση και ότι υπερβαίνει το ζήτημα της ονομασίας – θέση, η οποία εξάλλου αποτελεί και επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς, όπως διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κεκτημένο του Βουκουρεστίου είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής για την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να υπερβεί τον πήχυ της ονομασίας και εκτός από το εύρος χρήσης, να επιτύχει και την αποκήρυξη δηλώσεων ή ενεργειών αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων είχαν ζητήσει εδώ και καιρό το ραντεβού με τον πρώην πρωθυπουργό. Ενδεικτικές του κλίματος της συνάντησης ήταν οι δηλώσεις που έκαναν εξερχόμενοι: Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Νίνα Γκατζούλη, συντονίστρια παμμακεδονικών ενώσεων υφηλίου, δήλωσε πως απορρίπτει κάθε σύνθετη ονομασία και εμμένει στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992.

Το ίδιο ανέφερε σε δηλώσεις του και ο Παναγιώτης Μπαλτατζής, γενικός γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και πρώην αντιπρόεδρος Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής. Ο ίδιος ανέφερε πως, κατά τη συνάντηση, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δήλωσή του προ ημερών ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή