Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση δεν προωθεί τις επενδύσεις»

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση δεν προωθεί τις επενδύσεις»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολική επαναφορά στην οικονομία και στα κοινωνικά μέτωπα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για το χαμηλό ποσό που διατέθηκε το 2017 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) –μόλις 5,9 δισ. ευρώ– θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε πετύχει καλύτερες επιδόσεις σε δυσμενέστερο περιβάλλον. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τους Γάλλους να επενδύσουν «άφοβα» στη χώρα, καθώς μια δική του κυβέρνηση θα άρει όλα τα εμπόδια.

«Η κυβέρνηση θυσίασε συνειδητά την ανάπτυξη στον βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με κάθε κόστος, θυσίασε την πραγματική οικονομία για να μπορέσει να στηρίξει το επικοινωνιακό αφήγημα ότι όλα πάνε καλά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος, όπως έκανε και από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, αποδόμησε τα περί καθαρής εξόδου, θυμίζοντας τα μέτρα (ύψους 2% του ΑΕΠ) που έχουν συμφωνηθεί για μετά τη λήξη του προγράμματος, τα υψηλά πλεονάσματα και την «εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια». Εκτίμησε δε ότι η εποπτεία της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος θα είναι «πολύ βαρύτερη» από αυτή άλλων χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος δεν εγγυάται την έξοδο από την κρίση αν η χώρα επιστρέψει στις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Και έδωσε το δικό του στίγμα προθέσεων, διαμηνύοντας ότι «εμείς δεν έχουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις, πόσο μάλλον ιδεοληψίες. Πιστεύουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, θεωρούμε απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του κράτους προς όφελος των πολιτών». Διαχωρίζοντας τη θέση του από την επιδοματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ του να δίνονται στους πολίτες ευκαιρίες για να βελτιώσουν τη ζωή τους και «να μην τους έχουμε εξαρτημένους από επιδόματα φτώχειας». Σημείωσε δε –με σαφή διάθεση ειρωνείας προς τους δανειστές– ότι δεν αρκούν οι «ευγενικές διατυπώσεις» των Ευρωπαίων. Οπως το έθεσε, «τις αγορές δεν μπορεί να τις κοροϊδέψει κανείς – διότι αυτοί που επενδύουν τα χρήματά τους δεν αρκούνται σε ευγενικά λόγια και κενές περιεχομένου θριαμβολογίες, σαν αυτές με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη στήριξη που έχει προσφέρει στη χώρα και απηύθυνε προσκλητήριο στις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν, καθώς, «τα όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα, θα αρθούν από μια κυβέρνηση πολύ πιο φιλική προς τις επενδύσεις. Επενδύστε άφοβα και με εμπιστοσύνη», κατέληξε.

Σκοπιανό

Στο μέτωπο του Σκοπιανού, πηγές της Πειραιώς θύμιζαν ότι δεν υπάρχει μόνο διγλωσσία εντός της κυβέρνησης, αλλά και πολυγλωσσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ. «Συνεχίζουν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν την αναγνώριση των Σκοπίων ως “Μακεδονία”;», διερωτώντο στην Πειραιώς, θυμίζοντας ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που είναι σήμερα υπουργοί είχαν δημοσίως υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία». Τη θέση αυτή είχαν υπογράψει το 2008 περισσότερα από 200 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Κ. Γαβρόγλου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Ν. Καρανίκας. Την ίδια ώρα, η Πειραιώς επαναλάμβανε ότι η θέση της είναι σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, η εγκατάλειψη από την ΠΓΔΜ «δημοσίως, ξεκάθαρα και απόλυτα» κάθε ισχυρισμού, έργου ή δράσης αλυτρωτικού χαρακτήρα. Και υπογράμμιζε ότι όλες οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν σε «μία ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία», καταλήγοντας ότι σαλαμοποίηση μιας συμφωνίας δεν θα γίνει δεκτή από τη Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή