«Προσοχή στην… παρέα με τη Μέρντοχ»

«Προσοχή στην… παρέα με τη Μέρντοχ»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H αμερικανική υπηρεσία αντικατασκοπείας είχε προειδοποιήσει από τις αρχές του 2017 τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και στενό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, πως η επιφανής Κινεζοαμερικανίδα επιχειρηματίας Ουέντι Ντεγκ Μέρντοχ χρησιμοποιούσε τη φιλική σχέση μαζί του για πιθανά συμφέροντα της κινεζικής κυβέρνησης. Αυτό προκύπτει από χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Σύμφωνα τις πηγές, που επικαλείται το φύλλο, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία ανησυχούσε συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο η Μέρντοχ να προωθήσει μέσω της σχέσης της με τον Κούσνερ και τη σύζυγό του Ιβάνκα, ένα κατασκευαστικό έργο στην καρδιά της Ουάσιγκτον χρηματοδοτούμενο από το Πεκίνο. Το σχέδιο, που αφορά ένα κινεζικό πάρκο αξίας 100 εκατ. δολ., θεωρήθηκε απειλή εθνικής ασφαλείας από το FBI, καθώς περιελάμβανε την κατασκευή ενός πύργου 25 μ. που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία. Το πάρκο σχεδιαζόταν να κατασκευαστεί σε έναν από τους υψηλότερους λόφους της κεντρικής Ουάσιγκτον, λιγότερο από 5 μίλια μακριά από τον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Η Ουέντι Μέρντοχ παντρεύτηκε το 1999 τον γνωστό επιχειρηματία Ρούπερτ Μέρντοχ, εκτελεστικό πρόεδρο της News Corp η οποία εκδίδει τη Wall Street Journal. Παρότι η Μέρντοχ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου το 2013, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το επίθετο του πρώην συζύγου της. Παρά την προειδοποίησή τους, οι αξιωματικοί της υπηρεσίας αντικατασκοπείας δεν παρείχαν στον Κούσνερ παραπάνω λεπτομέρειες σχετικά με την εκτίμησή τους για τα συμφέροντα της Μέρντοχ. Οι πηγές επισημαίνουν πως η προειδοποίηση ήταν μέρος της γενικότερης προσπάθειας της ομοσπονδιακής αστυνομίας να επισημάνουν στον Κούσνερ, ο οποίος ήταν τότε νέο μέλος της κυβέρνησης, την ανάγκη να είναι πολύ προσεκτικός με τις σχέσεις και επαφές του με ανθρώπους των οποίων τα συμφέροντα μπορεί να αποκλίνουν από αυτά των ΗΠΑ. Η σύζυγος του Κούσνερ, Ιβάνκα, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο πως θα αναλάβει επίσημο ρόλο στον Λευκό Οίκο, δεν ήταν παρούσα σε κάποια από τις συζητήσεις προειδοποίησης σύμφωνα με τις πηγές. Μέχρι στιγμής, ούτε η Μέρντοχ, ούτε ο Κούσνερ, ούτε και η Ιβάνκα έχουν κατηγορηθεί για οποιοδήποτε αδίκημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή