Το κενό αρμοδιότητας και η φονική φωτιά στην Καλλιθέα

Το κενό αρμοδιότητας και η φονική φωτιά στην Καλλιθέα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κενό υπό το οποίο υφίστανται, αδειοδοτούνται και λειτουργούν μικρές δομές πρόνοιας αναδεικνύεται από την πρόσφατη υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στην Καλλιθέα Αττικής. Δύο γυναίκες, ηλικίας 55 και 68 ετών, πέθαναν από τις αναθυμιάσεις στη φωτιά που εκδηλώθηκε σε στέγη πρόνοιας τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Η δομή λειτουργεί από τη δεκαετία του ’80 υπό την επίβλεψη του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Τζιτζιφιών. Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα πυρασφάλειας του Πυροσβεστικού Σώματος, όμως, ο χώρος (αποτελείται από ημιυπόγειο και ισόγειο των 180 τ.μ. έκαστο) δεν είχε ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη χορήγηση πιστοποιητικού πυροπροστασίας.

Συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου 2007 είχε κατατεθεί στην Πυροσβεστική η σχετική αίτηση από τους υπεύθυνους της δομής. Αξιωματικός της υπηρεσίας επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις και στις 12 Μαρτίου 2007 έστειλε την έκθεσή του στη δομή. Σε αυτήν περιελάμβανε συγκεκριμένες υποδείξεις προς τους διαχειριστές: την τοποθέτηση αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης σε όλα τα δωμάτια, καθώς και χειροκίνητου συστήματος αναγγελίας πυρκαγιάς. Ακόμη είχε υποδειχθεί ο εξοπλισμός με έξι πυροσβεστήρες –τρεις ανά επίπεδο– και η τοποθέτηση ειδικού φωτισμού ασφαλείας. Το τελευταίο μέτρο που είχε ζητηθεί ήταν η χρήση ανιχνευτή για διαρροή υγραερίων, λόγω μίας φιάλης που υπήρχε σε χώρο της δομής.

Δεν έγινε γνωστό εάν αυτές οι υποδείξεις εφαρμόστηκαν καθώς, όπως εξηγούν από το αρμόδιο τμήμα πυρασφάλειας, δεν κατατέθηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά προκειμένου να χορηγηθεί το πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Μόνον εάν είχε ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, εξηγεί στην «Κ» αξιωματικός της Πυροσβεστικής, θα μπορούσαν έπειτα να πραγματοποιηθούν στη δομή έκτακτοι έλεγχοι για τις συνθήκες πυρασφάλειας.

Τα αίτια της πυρκαγιάς του Σαββάτου ακόμη ερευνώνται και δεν έχει διευκρινιστεί τι ρόλο έπαιξαν τα όποια προστατευτικά μέτρα είχαν ληφθεί στον χώρο. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καλλιθέας Αννα Γιαννάκου-Πάσχου, ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο μετά την εκδήλωση της φωτιάς. Ως νοσηλεύτρια στο επάγγελμα προσπάθησε να βοηθήσει. «Ετρεξα για να ελαχιστοποιήσω τις απώλειες για τις γυναίκες που είχαν εισπνεύσει αιθάλη», λέει. Οπως θυμάται η ίδια, σύμφωνα με μαρτυρίες στο σημείο του συμβάντος, ο χώρος διέθετε πυροσβεστήρες.

Δομές σαν κι αυτή δεν αδειοδοτούνται από τον δήμο, όπως συμβαίνει με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να ελέγχεται η αρτιότητα των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους. Η «Κ» απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Αττικής για το ζήτημα, αλλά και εκεί δήλωσαν αναρμόδιοι. Εκπρόσωπος της περιφέρειας εξήγησε ότι αδειοδοτούν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν λάβει πιστοποιητικά από την Πυροσβεστική και την Πολεοδομία. Ωστόσο η συγκεκριμένη δομή των 17 κλινών λειτουργούσε ως στέγη πρόνοιας και όχι ως μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, οπότε δεν ανήκει τυπικά στους χώρους ευθύνης τους. Κανένα στοιχείο για τον χώρο στην Καλλιθέα δεν υπάρχει και στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας. Από τις 1.450 δομές που είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό μητρώο του υπουργείου οι 500 έχουν πιστοποιηθεί. Οι υπόλοιπες διαθέτουν άδεια λειτουργίας και αναμένεται να περάσουν από ελέγχους πιστοποίησης το επόμενο διάστημα.

Συνολικά οκτώ οχήματα της Πυροσβεστικής με 24 άτομα συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς το Σάββατο. Οι δύο γυναίκες εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους και στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Δέκα τρόφιμοι, με αναπνευστικά προβλήματα, παραλήφθηκαν από ασθενοφόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή