Επιτήρηση και μετά την έξοδο από το μνημόνιο θέλουν οι Ελληνες CEO

Επιτήρηση και μετά την έξοδο από το μνημόνιο θέλουν οι Ελληνες CEO

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να παραμείνει σε συνθήκες επιτήρησης και μετά τη λήξη του μνημονίου, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, τάχθηκε το 65% των CEO των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, παρότι σε γενικές γραμμές οι προσδοκίες τους για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο επόμενο έτος παραμένουν θετικές. Επίσης, περίπου το 30% εξ αυτών απαντά μάλλον θετικά στο ενδεχόμενο διατήρησης ενός πλαισίου επιτήρησης, ενώ μόλις το 6% κρίνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Αυτό καταδεικνύει έρευνα της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group, για τον δείκτη οικονομικού κλίματος το τελευταίο τρίμηνο του 2017, στην οποία συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων.

Η εκτίμηση ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο επιτήρησης και μετά το μνημόνιο καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης της πλειονότητας των Ελλήνων CEΟ στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, καθώς εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει η βούληση από την πλευρά της εκάστοτε κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χωρίς την πίεση των θεσμών.

Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στους δέκα επικεφαλής επιχειρήσεων θεωρούν ότι η χώρα μας δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστική για τις επενδύσεις, ενώ τέσσερις στους δέκα εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί, ούτε στο ελάχιστο, πόλο έλξης επενδυτών. Ως εκ τούτου η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κρίνεται απαραίτητη, ακόμη και μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.

Παρά τις ανησυχίες για το μέλλον, οι CEO αξιολογούν θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε την ανοδική του πορεία και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και διαμορφώθηκε στις 153 μονάδες, έναντι 147 το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ερώτηση που τους υποβλήθηκε σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 30% εκτιμά ότι αυτή βελτιώθηκε έναντι 23% του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, μειώθηκε στο 18%, από 28% το προηγούμενο τρίμηνο, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης. Βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι διαπιστώνει το 47% των CEO που δραστηριοποιούνται σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (με 301 απασχολουμένους και άνω), ενώ το 53% εξ αυτών αναμένει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης το αμέσως επόμενο έτος.

Επίσης, σχεδόν οι μισοί από τους CEO, δηλαδή περίπου το 49%, δηλώνουν ότι η εικόνα των εταιρειών τους από οικονομικής άποψης είναι καλύτερη συγκρινόμενη με το 2016, ποσοστό που αυξάνεται σε 69% για τα διευθυντικά στελέχη των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και 60% για εκείνους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Αισιόδοξα όμως φαίνεται να είναι τα περισσότερα στελέχη των επιχειρήσεων και για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το ερχόμενο έτος. Ειδικότερα, το ποσοστό των CEO που προσδοκά βελτίωση μέσα στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 56% έναντι 53% το προηγούμενο τρίμηνο. Ακόμη πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEO των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 76%, καθώς και τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (65%).

Στο επίκεντρο το μεταμνημονιακό πλαίσιο

Εκτός από τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγαλύτερων εγχώριων επιχειρήσεων, αρκετά σημαίνοντα στελέχη του ευρωσυστήματος έχουν ταχθεί υπέρ της διαμόρφωσης ενός μεταμνημονιακού πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθεί η Ελλάδα μετά το πέρας του υφιστάμενου προγράμματος. Ηδη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ που δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου είχε ταχθεί υπέρ της ύπαρξης ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης, εκτιμώντας ότι αυτό θα μπορούσε να δράσει υποστηρικτικά για την εγχώρια οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και παρέχοντας ασφάλεια για την πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η προληπτική γραμμή στήριξης θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών (waiver). Με την παραπάνω άποψη φαίνεται ότι συντάχθηκε τόσο ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όσο και ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της άποψης ότι οι ελληνικές τράπεζες θα απολέσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από την ΕΚΤ χωρίς την ύπαρξη ενός μεταμνημονιακού προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ με ενέχυρο ομόλογα του Δημοσίου γίνεται σήμερα κατ’ εξαίρεση επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» της Κυριακής δήλωσε ότι μία συμφωνία για ελάφρυνση χρέους μετά τον Αύγουστο του 2018 θα οδηγήσει σε επιπλέον υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών, απορρίπτοντας έτσι αυτομάτως τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή