Στον αέρα η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών μετά την εμπλοκή διορισμού νέου προέδρου

Στον αέρα η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών μετά την εμπλοκή διορισμού νέου προέδρου

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκεται για άλλη μια φορά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Χθες η κυβέρνηση στην ελληνική Βουλή δεν κατάφερε να προωθήσει τον διορισμό του προτεινόμενου από την ίδια, ως προέδρου της επιτροπής, Κων/νου Μασσέλου. Αντίθετα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς έκανε δεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης να αναβάλει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη διατύπωση γνώμης για τον διορισμό του. Ετσι ο κ. Μασσέλος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Το πρόβλημα έγκειται στις νομικές αιτιάσεις που έχει εγείρει ο απομακρυνθείς πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δημήτρης Τσαμάκης. Ο τελευταίος με επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφέρει ότι είναι παράνομος ο διορισμός νέου προέδρου, καθώς η θητεία του ίδιου δεν έχει λήξει. Ο κ. Τσαμάκης, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αν προσφύγει σε δικαστήριο που θα τον δικαιώσει, όχι μόνον θα εγείρει την αποζημίωσή του αλλά θα κηρύξει αυτόματα παράνομες όλες τις αποφάσεις της νέας ΕΕΤΤ. «Εικάζω», είπε ο κ. Βενιζέλος, «ότι ο κ. Τσαμάκης θα προσφύγει στο ΣτΕ για την πράξη με την οποία διαπιστώνεται η λήξη της θητείας του και θα υπάρχει μεγαλύτερη εκκρεμότητα ως προς τη νόμιμη συγκρότηση της επιτροπής, από αυτήν που υποτίθεται ότι θέλετε τώρα να αποφύγετε. Διότι δεν θα το αφήσει έτσι. Θεωρεί τον εαυτό του προσβεβλημένο…». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο θεσμός της ΕΕΤΤ καλύπτεται και από ενωσιακό δίκαιο στο οποίο ο κ. Τσαμάκης μπορεί να προσφύγει.

Ο κ. Βενιζέλος αλλά και άλλα μέλη κομμάτων της αντιπολίτευσης πρότειναν στον κ. Παππά να αναβάλει τη διατύπωση γνώμης για προεδρείο της ΕΕΤΤ, αφού υπάρξει σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ). Ο κ. Παππάς αντέτεινε να υπάρξει διατύπωση γνώμης για τους δύο αντιπροέδρους, Αγγελική Σγώρα και Σπύρο Παντελή. Επίσης υποστήριξε ότι ο διορισμός των δύο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ενώ ο διορισμός του προέδρου κ. Μασσέλου να αναβληθεί μόνον για μερικές ώρες. Οπως είπε, ο διορισμός του προεδρείου της ΕΕΤΤ συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση της χώρας, αφού στα προαπαιτούμενα της ολοκλήρωσής της είναι οι προκηρύξεις δύο διαγωνισμών για την προώθηση του ψηφιακού ραδιοφώνου. «Οχι, δεν μπορούμε (να περιμένουμε ούτε μια ημέρα). Την Πέμπτη έχει Eurogroup. Επιτρέψτε μου, υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα τα οποία αφορούν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και δεν έχουν εκπληρωθεί, ακριβώς επειδή η ΕΕΤΤ είναι σε εκκρεμότητα», είπε ο κ. Παππάς, απαντώντας στον βουλευτή Γιάννη Τραγάκη. Τα προαπαιτούμενα είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για τον χάρτη συχνοτήτων του ψηφιακού ραδιοφώνου και η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον πάροχο δικτύου. Ετσι, θεωρητικά, η ΕΕΤΤ μέχρι αύριο θα πρέπει να έχει αναλάβει καθήκοντα και μάλιστα να συνεδριάσει και να προκηρύξει τους δύο διαγωνισμούς…

Η συμφωνία ήταν μέχρι χθες το βράδυ να υπάρξει μια γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το θέμα. Ωστόσο η γνωμοδότηση αυτή, όπως ανέφερε τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο Χ. Αθανασίου, δεν δημιουργεί αποτελέσματα ως προς το νόμιμο ή μη του διορισμού του προέδρου της ΕΕΤΤ, αλλά για το τι μπορεί να πράξουν οι βουλευτές.

Ολα αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν ο υπουργός κ. Παππάς είχε ζητήσει τη γνωμάτευση του ΝΣΚ. Ο ίδιος δεν το έπραξε, αλλά αντίθετα έφερε τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΕΕΤΤ κ. Κονδύλη, ο οποίος έκρινε ότι η θητεία του κ. Τσαμάκη έληξε τον περασμένο Οκτώβριο. Η προκήρυξη ωστόσο πρόσληψης προέδρου της ΕΕΤΤ που ανάρτησε ο υπουργός Χρ. Σπίρτζης στο opengov.gr στις 17 Δεκεμβρίου 2015, και παρουσίασε χθες η Ολγα Κεφαλογιάννη, έκανε λόγο για τετραετή θητεία των νέου προέδρου της ΕΕΤΤ. Mε βάση αυτό η θητεία του κ. Τσαμάκη λήγει το καλοκαίρι του 2020. Πάντως καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν χθες ότι υπάρχει νομικό κενό με τις μη συνταγματικά κατοχυρωμένες ρυθμιστικές αρχές, που πρέπει να αποσαφηνιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή