To Nations League μπαίνει στη ζωή μας

To Nations League μπαίνει στη ζωή μας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι οι διοργανώσεις στις οποίες μετέχουν οι ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες ανδρών ποδοσφαίρου είναι δύο: Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (EURO), που διοργανώνεται από την UEFA και το παγκόσμιο κύπελλο (Mundial), που διοργανώνεται από τη FIFA. Ομως στην ποδοσφαιρική ζωή θα μπει από την ερχόμενη εβδομάδα, όποτε θα γίνει η κλήρωση (24/1), μία ακόμα διοργάνωση στην οποία θα μετέχουν εθνικές ομάδες και ονομάζεται UEFA Nations League. Πρόκειται για τη νέα διοργάνωση της UEFA, που έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας με αγώνες που θα έχουν ως κίνητρο την πρόκριση τεσσάρων ομάδων στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η UEFA στοχεύει στην αύξηση των κερδών της από τα τηλεοπτικά έσοδα αυτών των αγώνων που θα είναι επίσημοι, σε αντίθεση με τους φιλικούς αγώνες που, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, είναι αδιάφοροι και επομένως αντιεμπορικοί. Οι 55 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες των τριών γκρουπ, ανάλογα με την κατάταξή τους στη βαθμολογία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας. Από την πρώτη κατηγορία θα υποβιβάζονται στη δεύτερη οι τέσσερις τελευταίες ομάδες. Αντιστοίχως, από την δεύτερη κατηγορία θ’ ανεβαίνουν στην πρώτη οι τέσσερις πρώτες ομάδες κ.ο.κ.

Οι νικητές των γκρουπ θα αγωνιστούν στους τελικούς του UEFA Nations League (ημιτελικοί, μικρός τελικός και τελικός) τον Ιούνιο του 2019 για να αναδειχθούν οι νικητές της διοργάνωσης.

Οπως προαναφέρθηκε, οι τέσσερις πρώτες ομάδες από κάθε κατηγορία που δεν έχουν προκριθεί στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα δίνουν αγώνες πλέι-οφ και αυτή που θα τερματίσει πρώτη θα παίρνει ως έπαθλο το εισιτήριο συμμετοχής στο EURO. Συνολικά από τη Nations League θα προκρίνονται στο EURO τέσσερις ομάδες, ενώ οι υπόλοιπες είκοσι θα προκρίνονται μέσω της προκριματικής φάσης εφόσον κατακτήσουν την πρώτη ή τη δεύτερη θέση στους ομίλους τους.

Οι αγώνες των ομίλων θα διεξαχθούν σε έξι αγωνιστικές τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2018. Οι τέσσερις κατηγορίες:

Α΄ Κατηγορία: Α΄ γκρουπ: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία. Β΄ γκρουπ: Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία. Γ΄ γκρουπ: Πολωνία, Ισλανδία, Κροατία, Ολλανδία.

Β΄ Κατηγορία: Α΄ γκρουπ: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία. Β΄ γκρουπ: Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία. Γ΄ γκρουπ: Β. Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία.

Γ΄ Κατηγορία: Α΄ γκρουπ: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία. Β΄ γκρουπ: Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία. Γ΄ γκρουπ: Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία. Δ΄ γκρουπ: Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία.

Δ΄ Κατηγορία: Α΄ γκρουπ: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία. Β΄ γκρουπ: Αρμενία, Λετονία, Νησιά Φερόε, Λουξεμβούργο. Γ΄ γκρουπ: Καζακστάν, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Μάλτα. Δ΄ γκρουπ: Ανδόρα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή