Κόσοβο: Η πολιτική πορεία του Ολιβερ Ιβάνοβιτς

Κόσοβο: Η πολιτική πορεία του Ολιβερ Ιβάνοβιτς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες, ήταν γνωστός πολιτικός των Σέρβων στο Κόσοβο και είχε συλληφθεί πριν από τρία χρόνια με την κατηγορία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου και το 2016 καταδικάστηκε σε εννιά χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο, πέρυσι το εφετείο ακύρωσε την καταδίκη του και ζήτησε νέα δίκη.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική αποστολή (EULEX) στην περιοχή ήταν αυτή που τον αναγνώρισε ως ύποπτο στο πλαίσιο έρευνας, που εγκαινιάστηκε μετά το τέλος του πολέμου στο Κόσοβο. Ο Ιβάνοβιτς ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Σέρβων του Κοσόβου που συνελήφθη, το 2014, από την EULEX με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου εις βάρος Αλβανών. Πάντως ο 60χρονος τότε Ιβάνοβιτς παρουσιάστηκε στις Αρχές οικειοθελώς, συνοδεία του δικηγόρου του. Οι κατηγορίες εις βάρος του έκαναν λόγο για βασανιστήρια και δολοφονίες Αλβανών, αφού ήταν ιδρυτής της πολιτοφυλακής για την επιθεώρηση της γέφυρας της Μιτρόβιτσα. Η συγκεκριμένη παραστρατιωτική οργάνωση ευθύνεται για πολλά βίαια επεισόδια με θύματα Αλβανούς. Οι υποστηρικτές του επέμεναν ότι οι κατηγορίες εις βάρος του ήταν πολιτικά υποκινούμενες. Αμέσως μετά τη σύλληψή του μεταφέρθηκε σε φυλακή της Πρίστινα.

Ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς γεννήθηκε στη Μιτρόβιτσα από γονείς καθηγητές και η καταγωγή της μητέρας του ήταν από το Μαυροβούνιο. Σπούδασε μηχανολογία και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινα και ήταν άσος του καράτε. Ηταν παντρεμένος και είχε τρεις γιους. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, όταν διορίστηκε πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου στο βόρειο Κόσοβο μέχρι και τον Ιούνιο του 2001. Ακολούθως σχημάτισε μια κίνηση πολιτών, με το όνομα «Ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη».

Ανέκαθεν εθεωρείτο μετριοπαθής και αυτός ήταν πιθανότατα ο λόγος που έχασε οριακά τον θώκο του δημάρχου της Μιτρόβιτσα από τον σκληροπυρηνικό αντίπαλό του, Κριστιμί Πάντιτς, ο οποίος αρνήθηκε να ορκιστεί πίστη στις αλβανικές αρχές του Κοσόβου με αποτέλεσμα να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας. Μετά την απελευθέρωσή του, το 2017, έβαλε υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές και μάλιστα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Σερβίας ότι στηρίζει μόνο σερβικά κόμματα για την αναμέτρηση. Οι αντίπαλοί του στο εσωτερικό της σερβικής μειονότητας τον χαρακτήρισαν τότε παρείσακτο και άσχετο με τις διεκδικήσεις τους.

Περίπου 120.000 Σέρβοι ζουν στο Κόσοβο, το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 1,8 εκατ. πολίτες, στην πλειονότητά τους αλβανικής καταγωγής. Ωστόσο, οι 40.000 περίπου Σέρβοι που ζουν στον βορρά δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας, ενώ και το Βελιγράδι απορρίπτει την απόσχιση του Κοσόβου. Παρ’ όλα αυτά πάνω από εκατόν δέκα χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των περισσότερων κρατών μελών της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, παρόλο που στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή