Παρατυπίες στο Κονγκό κατατρύχουν τον Αρ. Μυστακίδη

Παρατυπίες στο Κονγκό κατατρύχουν τον Αρ. Μυστακίδη

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον λένε Αριστοτέλη και είναι ζάπλουτος όπως και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο 55χρονος Αριστοτέλης ή Τέλης Μυστακίδης ήταν μέχρι πρότινος ο δεύτερος τη τάξει στη διοικητική ιεραρχία της Glencore, μετά τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ιβάν Γκλάσενμπεργκ. Η Glencore είναι μια πολυεθνική με παρουσία σε 50 χώρες, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και την εμπορία μετάλλων. Ωστόσο, χθες, στο πλαίσιο δραστικών αλλαγών στη διοίκησή της, η Glencore ανακοίνωσε ότι αφαιρεί αρμοδιότητες από τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος για δέκα και πλέον χρόνια ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες στον χαλκό βιομηχανικής χρήσεως, συμπεριλαμβανομένων των εξορύξεων και των συναλλαγών στο συγκεκριμένο εμπόρευμα. Οι αρμοδιότητες αυτές μεταφέρονται στον Μάικ Σιριτσίλο, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε στην εποπτεία του τις δραστηριότητες τήξης και εξευγενισμού του χαλκού. Ο δισεκατομμυριούχος ομογενής, ένας από τους πλουσιότερους Ελληνες στον πλανήτη, στην ίδια ομάδα με την οικογένεια Λάτση και Νιάρχου, διατηρεί μερίδιο 3% στην Glencore.

Forbes

Σύμφωνα με το Forbes, το 2017 o κ. Μυστακίδης είχε περιουσία 2,3 δισ. ευρώ κυρίως χάρις στην Glencore. Επιπλέον, συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης Katanga Mining στο Κονγκό, η οποία ασχολείται με τις εξορύξεις χαλκού και ανήκει στην Glencore. Ωστόσο, πέρυσι τον Νοέμβριο παραιτήθηκε από τη θέση αυτή, όπως και ακόμη δύο στελέχη. Αφορμή στάθηκε σωρεία αποκαλύψεων και παρατυπιών με επίκεντρο την Katanga. Η ίδια η Glencore δεσμεύθηκε να κάνει αλλαγές στη διοίκησή της όσον αφορά τις δραστηριότητές της στον χαλκό. H ιστορία με την Katanga Mining έχει ως εξής: Αφενός υπήρξαν αποκαλύψεις από τα Paradise Papers ότι η Glencore είχε διασυνδέσεις με τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία διαμαντιών Νταν Γκέρτλερ. Η εταιρεία του δάνεισε 37 εκατ. δολάρια να της εξασφαλίσει συμβόλαιο με την κρατική εξορυκτική εταιρεία του Κονγκό Gecamines, αναφέρει ο Guardian.

Ο κ. Γκέρτλερ φέρεται να εμπλέκεται και σε υπόθεση δωροδοκίας του προέδρου της χώρας με 16 εκατ. ευρώ για όπλα και με αντάλλαγμα το μονοπώλιο διαμαντιών. Στη συνέχεια, εσωτερικός έλεγχος στην Katanga έδειξε ότι το 2014 διόγκωσε τους αριθμούς για την παραγωγή χαλκού και δεν δημοσιοποίησε αμοιβές στελεχών της. Μετά η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Οντάριο (Καναδάς) ξεκίνησε να διερευνά την ακρίβεια των λογιστικών στοιχείων της Katanga Mining, καθώς και την εταιρική διακυβέρνηση, τη συμπεριφορά διευθυντών και υψηλόβαθμων στελεχών. Επιπλέον, εξετάζει πληροφορίες σχετικά με δωροδοκία και παραβίαση νόμων κατά της διαφθοράς.

Κοσμοπολίτης

Ο Ελληνας μεγιστάνας, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως βιολόγος για τον ΟΗΕ. Σπούδασε στο LSΕ και η πρώτη του δουλειά ήταν στην Cargill στον βραχίονα μη σιδηρούχων μετάλλων. Εκεί τον ανακάλυψε ο Μαρκ Ριτς, ιδρυτής της ελβετικής Marc Rich & Co. που μετεξελίχθηκε στην Glencore. Ο κ. Μυστακίδης εισήλθε το 1993 στην Glencore. Τότε ήταν μια άγνωστη εταιρεία εμπορίας μετάλλων, η οποία και με τη δική του συμβολή μεταμορφώθηκε στον σημερινό κολοσσό.

Ο δισεκατομμυριούχος περνάει τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, έχει μία έπαυλη στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φέρεται να κοστίζει 40 εκατ. ευρώ. Μιλάει 6 γλώσσες. Θεωρεί τον εαυτό του Ελληνα και δεν αποκλείει κάποτε να εγκατασταθεί στη χώρα μας. Το 2015, το όνομα «Αριστοτέλης Μυστακίδης» είχε αναφερθεί στον ευρωπαϊκό Τύπο λόγω μεγάλης επένδυσης στα ακίνητα του Λονδίνου. Αγόρασε το τρίτο ακριβότερο διαμέρισμα της πόλης έναντι 72 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή