Νετανιάχου: Σε έναν χρόνο η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Νετανιάχου: Σε έναν χρόνο η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν χρόνο, δηλαδή πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι προβλεπόταν, ενδέχεται να έχει μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Η πρεσβεία θα μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ πιο γρήγορα από αυτό που πιστεύατε, σίγουρα σε έναν χρόνο», δήλωσε  χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Ινδία.

Τον Δεκέμβριο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε δηλώσει ότι η μεταφορά θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια, για να πραγματοποιηθεί. 

Η ανακοίνωση της επικείμενης μεταφοράς έγινε στις 6 Δεκεμβρίου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε παράλληλα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η ανακοίνωση αυτή επιδοκιμάστηκε ως «ιστορική» από την ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ καταδικάστηκε από τους Παλαιστίνιους και από πολύ μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας σε ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Επίσης, συνέβαλε στην αναζωπύρωση της έντασης στην περιοχή, με δεκαεπτά Παλαιστίνιους και έναν Ισραηλινό να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 6 Δεκεμβρίου.

Οι Παλαιστίνιοι βλέπουν στην απόφαση του Τραμπ μια ρήξη με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε εδώ και δεκαετίες η Ουάσινγκτον και την άρνηση των διεκδικήσεών τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει και έχει υπό την κατοχή του το Ισραήλ, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να την κάνουν πρωτεύουσα του κράτους που επιδιώκουν να ιδρύσουν.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή