Τέσσερα βήματα προς τις αγορές

Τέσσερα βήματα προς τις αγορές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έννοια «καθαρή έξοδος» δεν συμπεριλαμβανόταν στην ομιλία του πρωθυπουργού, με την οποία ζήτησε και πήρε τη θετική ψήφο 154 βουλευτών επί του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει πλήθος προϋποθέσεων ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου. Σημαίνει αυτό ότι ο κ. Τσίπρας εφαρμόζει την οικεία τακτική του, να ξεκινάει μαξιμαλιστικά κεντρίζοντας τα συναισθηματικά ένστικτα των οπαδών του και να περιορίζεται σταδιακά σε πιο προσγειωμένη προσέγγιση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της συγκυρίας. Και των δανειστών. Και των αγορών. Εν προκειμένω, οι αγορές είναι αυτές που πρέπει να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς με την Ελλάδα. Δεν θα έπρεπε και, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, για μια σειρά λόγων.

Πρώτον, πάνω από το 80% του χρέους είναι στους ώμους των κρατών της Ζώνης του Ευρώ. Πρόκειται για μια οιονεί «μετοχική» συμμετοχή στην Ελλάδα και δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει ανοικτή κρίση παρά μόνον στην περίπτωση πτώχευσης ή επώδυνης ρύθμισης που θα συνόδευε ένα Grexit. Ολοι γνωρίζουμε όμως ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει το ευρώ.

Δεύτερον, οι αγορές, γνωστές για την ακόρεστη διάθεσή τους στο ρίσκο κι έχοντας πληρώσει πανάκριβα για να «μάθουν» από τις απερίγραπτες ελληνικές ακροβασίες, επιθυμούν διακαώς να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Για να το επιτύχουν αυτό, πρέπει να επενδύσουν σήμερα, που είναι όλα σε εξευτελιστικές τιμές, ώστε να πωλούν καθώς θα καταγράφονται υπεραξίες.

Τρίτον, οι αγορές εμπιστεύονται το βαρύ πυροβολικό της Ενωσης και θα ακολουθήσουν τα σημάδια που θα εκπέμπει η ΕΚΤ. Οπου πηγαίνει ο κ. Ντράγκι θα πηγαίνουν κι αυτές. Διαπίστωση που αυξάνει το ειδικό βάρος των τραπεζιτών της Φραγκφούρτης και αναδεικνύει τον ρόλο του κ. Στουρνάρα.

Τέταρτον, μέσα στις αγορές «κρύβονται» τριών λογιών επενδυτές. Τα αμοιβαία «διαχείρισης κινδύνου», γνωστά ως hedge funds, που είναι πρόθυμα να «καταπιούν» τη μερίδα του υψηλού κινδύνου. Οι επενδυτικοί οίκοι –που βρίσκουν τους μεγάλους επενδυτές ή επιλέγονται απ’ αυτούς, στήνουν τις μεγάλες δουλειές, βρίσκουν τα χρήματα που θα δανειστούν οι μεγάλοι επενδυτές κι επενδύουν και δικά τους κεφάλαια– θα πάρουν ολόκληρο τον «μεσαίο» κίνδυνο, που είναι και η κρισιμότερη πράξη για την έξοδο από τη στασιμότητα. Τέλος, το μεγάλο πλήθος των επενδυτών που θα πάρει το πιο ασφαλές κομμάτι.

Ακόμη είμαστε στην αρχή. Οταν θα έχουν έλθει τα τζετ των επενδυτών της δεύτερης ομάδας και οι οίκοι αξιολόγησης θα μας έχουν δώσει τον καλό βαθμό, τότε θα μιλήσουμε για οριστική έξοδο από την ύφεση και πραγματική επιστροφή στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή