Η πειστική ανάγκη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φ​​υσικά και δεν έλειψαν, σε μίντια και σόσιαλ μίντια, τα φτηνά καλαμπουράκια περί φούντας σε φουνταρισμένη χώρα, με αφορμή την πρώτη Διεθνή Εκθεση Κάνναβης στην Ελλάδα, στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο. Αυτό δα έλειπε. Να χάσουν τα αντανακλαστικά μας μια τέτοια ευκαιρία να επιδείξουν τη φόρμα τους. Και μόνο το γεγονός ότι την έκθεση επισκέφθηκαν ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου και ο σύμβουλος του νυν πρωθυπουργού κ. Καρανίκας, που έχουν ταξινομηθεί από την άγρυπνη εθνικοκοινωνική μας συνείδηση στους φίλους της κανναβουριάς (λες και λείπουν οι ουσιώδεις λόγοι για να ψέξει κανείς και τους δύο), αρκούσε για να μπαφιάσουμε από υπονοούμενα για μπάφους και μαστουρώματα πανελλαδικής κλίμακας.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια αποδαιμονοποιήθηκαν ελαφρώς η κλωστική κάνναβη και η φαρμακευτική. Επρεπε πρώτα να νομιμοποιηθεί η καλλιέργεια και η χρήση τους σε δεκάδες χώρες. Και έπρεπε να υποστούν εδώ εξουθενωτικές διώξεις όσοι είχαν την παράδοξη ιδέα να εισάγουν νομίμως και να πουλάνε προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης, μπλούζες, παντελόνια κτλ., που μάλλον κανένας δεν θα τα κάπνιζε για να πετύχει την ευφορία του, φυσικοχημικά ανέφικτη έτσι κι αλλιώς. Μολαταύτα, υπάρχουν ακόμη πολλά μετερίζια εθνικής και ηθικής διαπαιδαγώγησης, που ποντάρουν στις χαλκευμένες ειδήσεις και στη διαγραφή της ιστορίας ή στη νόθευσή της. Υπάρχει λόγος να θυμόμαστε τώρα ή να θυμίζουμε πως η Ελλάδα διέθετε μέχρι σχεδόν προχθές νομιμότατα κανναβουργεία, λ.χ. στην Κέρκυρα; Υπάρχει λόγος να θυμόμαστε ότι η Βίβλος που τυπώθηκε πρώτη, διά χειρών Γουτεμβέργιου, τυπώθηκε σε χαρτί από κάνναβη, και να λέμε ότι αν προσανατολιστούμε σε αυτό το χαρτί, ίσως σώσουμε αναρίθμητα δέντρα και βοηθήσουμε τον πλανήτη να επιβιώσει; Υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι πάμπολλοι άνθρωποι βασανίζονται από οξύτατους πόνους γιατί αδυνατούν να ακολουθήσουν την αγωγή που τους συστήνει ο γιατρός τους, να βρουν τα σκευάσματα ιατρικής κάνναβης δηλαδή, που βεβαίως και δεν είναι ναρκωτικά;

Αν δεν πείθουν όλα αυτά, ίσως πείσει η ανάγκη, ως συνήθως. Η ανάγκη για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και αναπροσανατολισμό του αγροτικού τομέα. Απ’ όσα διαβάζω, ο δήμαρχος της Νάουσας, του πρώτου δήμου που σχεδιάζει να καλλιεργήσει φαρμακευτική κάνναβη, δεν είναι «παιδί των λουλουδιών» ούτε επιρροή του κ. Παπανδρέου ή του κ. Καρανίκα. Η σφοδρή αντίδραση της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ δεν προκαλεί έκπληξη. Η συντήρηση δεν έχει κομματικούς ιδιοκτήτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή