Ντιμιτρόφ: Δύσκολη η υπέρβαση των διαφορών με την Ελλάδα, ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα

Ντιμιτρόφ: Δύσκολη η υπέρβαση των διαφορών με την Ελλάδα, ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέντευξή του στο BIRN (Balkan Investigative Network), ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ κάνει λόγο για ιστορική ευκαιρία να «κλείσει» το ζήτημα του ονόματος με την Ελλαδα, αλλά και για τις ευκαιρίες της ΠΓΔΜ να «επιβιβαστούν στο τρένο της Ευρώπης».«Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό, και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο ‘’Μακεδονία’’ – αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οπως αναφέρεται στο BIRN, o Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών προτιμά να μιλά για πράσινο φως παρά για κόκκινες γραμμές, για συμμάχους παρά εχθρούς και για το παρόν και το μέλλον παρά το παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζει ότι τόσο τα Σκόπια όσο και η Αθήνα είναι σημαντικό «να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να αδράξουν τη στιγμή». «Εχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι – ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις. Έπειτα από αυτό, θα εμπλακούμε πιο ευθέως και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα είμαστε επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών», συμπλήρωσε.

Ο Ντιμιτρόφ αναγνωρίζει, δε, ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο, «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο».

Ωστόσο ότι, παρά την όλη αισιοδοξία, «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ. 

Παράλληλα, αναφέρει ότι μια λύση είναι απαραίτητη, ώστε «να εγκαταλείψουμε τα εμπόδια της ιστορίας και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο παρόν και το μέλλον».

«Αυτό δεν είναι εύκολο. Οι συμβιβαστικές προτάσεις που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν περιλάμβαναν την “Νέα” ή την “Άνω” Μακεδονία, ή ακόμα και τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκοπίων”,  για να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ελλάδας για μια καθαρή διάκριση μεταξύ της χώρας και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας», συμπλήρωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

«Εκτός από τη χρήση ενός επίθετου, η λύση πρέπει επίσης να ορίσει το πεδίο χρήσης της νέας ονομασίας [διμερές ή διεθνές] και το – πιο ευαίσθητο θέμα όλων – το τμήμα που συνδέεται με την ταυτότητα, το όνομα της γλώσσας και την εθνικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.  «Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο, οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα ''Μακεδονία'' και την περιοχή της Μακεδονίας. Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ''Μακεδονία''. Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά».

Αν επιτευχθεί συμβιβασμός, θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ.

Στην ερώτηση αν τον «τρομάζει» το δημοψήφισμα, επικαλούμενος ένα τίτλο από άρθρο της «Κ», απάντησε: «Τι θα κάνουμε χωρίς τον Γκρουέφσκι;». «Είναι περίεργο, αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι ''υπερασπιστές'' του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται», σημείωσε ο υπουργός αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά», σχολίασε.

Για ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει στο παρελθόν ότι η χώρα μπορεί να μπει στην ενταξιακή διαδικασία ενώ παράλληλα θα εργάζεται για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ο Ντιμιτρόφ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κατανοήσει πως η χώρα χρειάζεται τα εργαλεία της ενταξιακής διαδικασίας, ώστε να προωθήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις -κάτι το οποίο, όπως τονίζει, δεν πρόκειται να συμβεί, όσο η ΠΓΔΜ βρίσκεται στην αναμονή». «Εμείς και η Ελλάδα μοιραζόμαστε μια ευθύνη, αλλά επίσης είναι και στο χέρι της διεθνούς κοινότητας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημοκρατική αφύπνιση που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια», καταλήγει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή