Καταλωνία: Ο Τορέντ, νέος πρόεδρος Βουλής

Καταλωνία: Ο Τορέντ, νέος πρόεδρος Βουλής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Ενα νέο κεφάλαιο σύγκρουσης των καταλανικών αρχών με τη Μαδρίτη άνοιξε χθες, κατά την εναρκτήρια σύνοδο του καταλανικού Κοινοβουλίου. Τα αυτονομιστικά κόμματα, που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές του Δεκεμβρίου, εξέλεξαν τον υποψήφιό τους, Ρότζερ Τορέντ, ως πρόεδρο της Βουλής, σε ένα πρώτο βήμα για την εκ νέου αναγόρευση του εξόριστου Κάρλες Πουτζντεμόν σε πρόεδρο της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλωνίας.

Τα έδρανα του Πουτζντεμόν και των υπόλοιπων τεσσάρων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, που έχουν διαφύγει στο Βέλγιο, ήταν κενά, στολισμένα με κίτρινες κορδέλες, το ίδιο και τα έδρανα του Οριόλ Τζουνκέρας (επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου αυτονομιστικού κόμματος ERC) και δύο ακόμη βουλευτών που βρίσκονται στη φυλακή. Ο Πουτζντεμόν σκοπεύει να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης και να κυβερνήσει εξ αποστάσεως, κάτι που θα επιτραπεί αν το αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή της καταλανικής Βουλής – στην οποία τέσσερα από τα επτά μέλη είναι αυτονομιστές. Η απόφαση της επιτροπής μπορεί να αγνοήσει τις συστάσεις των νομικών συμβούλων του Kοινοβουλίου, σύμφωνα με τους οποίους δεν νοείται κυβέρνηση εξ αποστάσεως.

Μέσω νομικής οδού

Σε κάθε περίπτωση, ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, που έχει χαρακτηρίσει παράλογη τη «διακυβέρνηση μέσω Skype», έχει δεσμευθεί ότι θα κινηθεί νομικά απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Ο Ραχόι έθεσε σε εφαρμογή το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, αναστέλλοντας προσωρινά την αυτονομία της Καταλωνίας, μέχρις ότου διεξαχθούν οι εκλογές του Δεκεμβρίου, ώστε να υπερβεί δι’ αυτής της μεθόδου το αδιέξοδο που είχε προκαλέσει η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. Η νίκη των αυτονομιστών στις εκλογές και η απόφασή τους να επιτρέψουν στους αυτοεξόριστους και φυλακισμένους βουλευτές να ψηφίσουν δι’ αντιπροσώπου, οδήγησε τον Ραχόι να απειλήσει ότι η ισχύς του άρθρου 155 θα παραταθεί.

Στη χθεσινή ψηφοφορία, ο Τορέντ απέσπασε 65 ψήφους, ενώ ο κοινός υποψήφιος των υποστηρικτών της παραμονής στην Ισπανία 56, μία λιγότερη από την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων αυτών (Ciutadans, Σοσιαλιστές, Λαϊκό Κόμμα). Οι οκτώ βουλευτές που πρόσκεινται στο Podemos προτίμησαν την αποχή, ενώ η αναπάντεχη διαρροή από το μπλοκ των τριών κομμάτων σημαίνει ότι ακόμη και αν το Podemos είχε πεισθεί να συμπαραταχθεί μαζί τους, οι αυτονομιστές πάλι θα κέρδιζαν.

«Η θέληση του καταλανικού λαού είναι να επιστρέψει ο πρόεδρος Πουτζντεμόν», δήλωσε η βουλευτής των αυτονομιστών Ελσα Αρτάντι. Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαραντκάρ ζήτησε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης να ανοίξει διάλογο με τη μελλοντική κυβέρνηση της Καταλωνίας, ώστε να επιλυθεί με πολιτικά μέσα η κρίση. «Για την Καταλωνία, μία από τις πιο αγαπημένες μου περιοχές στον κόσμο, νομίζω ότι η μόνη λύση είναι ο διάλογος και προσδοκώ ότι η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης θα ανοίξει διάλογο με την καινούργια κυβέρνηση της Καταλωνίας», σημείωσε ο Βαραντκάρ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή