Ενταση στην περιοχή των Ιμίων

Ενταση στην περιοχή των Ιμίων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδειξη της αυξημένης έντασης που επικρατεί στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες είναι το περιστατικό που καταγράφηκε στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων χθες το μεσημέρι. Τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία σε μια θαλάσσια περιοχή που περιελάμβανε και τα Ιμια. Το πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, σε απόσταση αναπνοής από τον «Νικηφόρο», κάτι που, τελικά, οδήγησε σε σύγκρουση των δύο σκαριών. Συνήθως το Π.Ν. αποστέλλει πλοία στην περιοχή των Ιμίων μόνο όταν υπάρχει παρουσία σε επίπεδο Ναυτικού και όχι Ακτοφυλακής. Ο «Νικηφόρος» είχε μεταβεί εκεί ακριβώς διότι στην περιοχή έπλεε το σύγχρονο περιπολικό κλάσης «Τούζλα» του τουρκικού ναυτικού «Κοϊτζεγκίζ».

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η επαφή των δύο πλοίων ήταν –τηρουμένων των αναλογιών– περιορισμένη (στη ναυτική γλώσσα χρησιμοποιείται ο όρος «επακούμβηση»), γι’ αυτό άλλωστε και δεν καταγράφηκαν ζημιές, ούτε βεβαίως και τραυματισμοί. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χθες ότι το περιστατικό δεν είχε συνέχεια, ο «Νικηφόρος» συνέχισε κανονικά την περιπολία του, ενώ η τουρκική ακταιωρός επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Πηγές του ΓΕΕΘΑ υποβάθμιζαν τη σημασία του περιστατικού, αναφέροντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι παρόμοιο.

Σημειώνεται ότι μόλις προχθές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Aμερικανό ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) Κέρτις Σκαπαρότι και τον Γάλλο ανώτατο διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας Ντενί Μερσιέ. Στις συζητήσεις που είχε στις Βρυξέλλες, ο κ. Αποστολάκης έθεσε, επίσης, το ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας των ελληνικών χωρικών υδάτων ανέδειξε την περασμένη Κυριακή 14 Ιανουαρίου και η «Κ», παρουσιάζοντας τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, βάσει των οποίων οι σχετικές παραβιάσεις έχουν υπερτετραπλασιαστεί το 2017 σε σύγκριση με το 2016 (από 414 σε 1.861).

Συρία… όπως Κύπρος

Η τουρκική νευρικότητα δεν περιορίζεται, πάντως, στο Αιγαίο. Στη γειτονική χώρα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες «πολεμική» ατμόσφαιρα, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για δράση στη βόρεια Συρία προκειμένου να αποτρέψει τη διαφαινόμενη δημιουργία ενός κουρδικού στρατού 30.000 ανδρών υπό την καθοδήγηση και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Ιλνούρ Τσεβίκ, από τους κορυφαίους συμβούλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε μέσω άρθρου του στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ότι οι ΗΠΑ διακινδυνεύον μια παρέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία παρόμοια με αυτή που έγινε και το 1974 στην Κύπρο. «Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξέλαβαν τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας το 1974 σαν ανέκδοτο, αλλά έκαναν λάθος. Σήμερα η Τουρκία είναι πιο ισχυρή και πιο επινοητική, ενώ οι Αμερικανοί έχουν αποδείξει ότι είναι αποτυχημένοι σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει στο άρθρο του, μεταξύ άλλων, ο Τσεβίκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή