Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ονομασία της ΠΓΔΜ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει στη μάχη της ενημέρωσης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος έθεσε ως στόχο την ήττα του εθνικισμού, και στην προσπάθεια αυτή προανήγγειλε εξορμήσεις του κόμματος για την ενημέρωση των πολιτών πάνω στην ιστορία του προβλήματος, τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και την ανάγκη επίλυσής του, προκειμένου να εμπεδωθεί ο ρόλος της χώρας ως υπεύθυνης δύναμης που επιλύει προβλήματα, με γνώμονα, όμως, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί η στάση της Ν.Δ., αναφέροντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι.

Πάντως, η έναρξη των διαπραγματεύσεων, χθες, στη Νέα Υόρκη ήρθε να αναδείξει ακόμα περισσότερο τις αντιφάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίες δεν δείχνουν να υποχωρούν, αντίθετα, καθώς μορφοποιείται μια όλο και πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, μάλλον οξύνονται προκαλώντας όλο και μεγαλύτερα ερωτήματα για τους χειρισμούς που θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας στην τελική ευθεία.

Αναβρασμός

Στις τάξεις των ΑΝΕΛ, πάντως, φαίνεται ότι επικρατεί τουλάχιστον αναβρασμός. Ο κ. Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει πλήρη εμπιστοσύνη στη διαπραγμάτευση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, η οποία, όπως είναι πλέον σαφές μετά και τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς, αφορά ονομασία με χρήση του όρου Μακεδονία. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δ. Καμμένος, δήλωσε χθες (ΑΝΤ1) ότι «εφόσον θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να κάνουν πίσω αυτοί και όχι εμείς. Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι για τη Μακεδονία. Δεν κατανοώ γιατί το συζητάμε. Μη σώσει και λυθεί».

Την ίδια στιγμή, στη Βουλή, ο έτερος αντιπρόεδρος του Σώματος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένος, άφηνε σαφείς αιχμές κατά της στάσης που τηρείται από την πλευρά των ΑΝΕΛ και ειδικότερα από τον πρόεδρο του μικρού κυβερνητικού εταίρου. «Δεν κατανοώ ούτε τη φιλολογία για δημοψήφισμα, ούτε την ακατάσχετη ονοματολογία δίκην πολιτικού τζόγου. Αν χρειαστεί να το βάλουμε και στο στοίχημα για το ποια είναι η νέα ονομασία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τονίζοντας ακόμα περισσότερο τις διαφορές στην προσέγγιση του θέματος από τους δύο εταίρους στην κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης φρόντισε να υπενθυμίσει ότι περισσότερες από 140 χώρες ήδη αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γ. Μανιάτης, αναφερόμενος ακριβώς στη διαφορετική γραμμή που υιοθετούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, τόνισε ότι «παρακολουθεί άναυδη η ελληνική κοινωνία», για να προσθέσει ότι «επειδή η εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά συμφέροντα δεν μπορούν να είναι κλωτσοσκούφι στις διαθέσεις των συγκυβερνώντων προκειμένου να ψαρεύουν σε θολά νερά και από τη μια πλευρά και από την άλλη, εδώ υπάρχει θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή