Νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς

Νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο έως την πρώτη Μαρτίου να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο ΕΟΠΥΥ προχωρεί στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους που θα καλύψουν τον πληθυσμό στις περιοχές όπου δεν θα αναπτυχθούν οι τοπικές μονάδες υγείας.

Χθες, αργά το απόγευμα, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη σύναψη συμβάσεων με 2.800 γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, οι οποίοι θα παρακολουθούν τις ανάγκες υγείας συνολικά έξι εκατομμυρίων πολιτών που δεν θα καλυφθούν από τις ΤΟΜΥ. Κάθε ιδιώτης συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακός γιατρός θα έχει ευθύνη έως 2.250 ενηλίκων ή έως 1.500 παιδιών. Εκτός από την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οικογενειακός γιατρός θα παραπέμπει για πιο εξειδικευμένη φροντίδα σε ειδικούς γιατρούς. Ο πολίτης θα μπορεί και μόνος του να επισκέπτεται τον ειδικό γιατρό, ωστόσο θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τον οικογενειακό του γιατρό προκειμένου αυτός να επικαιροποιεί τον ιατρικό φάκελο. Ο συμβεβλημένος οικογενειακός γιατρός θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ με πάγια αντιμισθία, η οποία θα ορίζεται με βάσει τον πληθυσμό που παρακολουθεί (στο μέλλον θα υπολογίζονται και ηλικιακοί συντελεστές των εγγεγραμμένων πολιτών). Ενας ενδεικτικός μισθός για τον κάθε οικογενειακό γιατρό είναι τα 1.600 ευρώ.

Τέλος Μαρτίου, ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει και σε συμβάσεις για την προαγορά υπηρεσιών υγείας από περίπου 4.000 ειδικούς γιατρούς. Ο οργανισμός θα «δεσμεύει» συγκεκριμένο ωράριο από κάθε γιατρό, στο πλαίσιο του οποίου θα εξετάζονται δωρεάν οι ασφαλισμένοι. Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ είναι οι γιατροί να διαθέτουν συνολικά είκοσι ώρες από το ιατρείο τους την εβδομάδα. Στελέχη του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι το ζήτημα της αμοιβής των γιατρών είναι σε στάδιο διαβούλευσης. Σήμερα οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί αμείβονται με 2.000 ευρώ μεικτά για 200 επισκέψεις ασφαλισμένων τον μήνα.

Εν τω μεταξύ, την άρνηση των οπτικών-οπτομετρών της χώρας να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση οπτικών ειδών σε ασφαλισμένους εκφράζει η Πανελλήνια Ενωσή τους. Οι οπτικοί «φοβούνται» καθυστερήσεις στην εξόφλησή τους από τον οργανισμό και «κούρεμα» των αμοιβών τους. Την περασμένη Δευτέρα, ο ΕΟΠΥΥ κάλεσε τους οπτικούς να υποβάλουν αίτηση υπογραφής σύμβασης που αλλάζει τις διαδικασίες προμήθειας οπτικών ειδών για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι πλέον δεν θα προπληρώνουν, αφού ο οργανισμός θα αποζημιώνει απευθείας τα καταστήματα οπτικών ειδών. Στην πρόσκληση αυτή είχαν ανταποκριθεί έως το βράδυ της Τρίτης περίπου 80 οπτικοί-οπτομέτρες, όταν στην Ελλάδα λειτουργούν 2.500 καταστήματα οπτικών. Ο οργανισμός έχει δώσει διορία 20 ημερών για όσους θέλουν να υποβάλουν αιτήσεις, τις οποίες και θα εξετάσει κατά προτεραιότητα. Κατά πληροφορίες, εάν υπάρξουν περιοχές όπου ο αριθμός των συμβεβλημένων οπτικών δεν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες, ο ΕΟΠΥΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει άλλα σημεία διάθεσης, όπως τα φαρμακεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή