Ξεκίνησε η κατεδάφιση στον Σχινιά

Ξεκίνησε η κατεδάφιση στον Σχινιά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε τελικά χθες η κατεδάφιση της πρώτης από τις πέντε αυθαίρετες ταβέρνες στην παραλία του Σχινιά. Συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κατεδάφισε χθες το στέγαστρο και θα συνεχίσει σήμερα με το υπόλοιπο κτίριο. Την ίδια στιγμή, ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος είχε συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους, στην οποία απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε αναστολή στις κατεδαφίσεις.

Η κατεδάφιση της ταβέρνας «Αύρα» είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, καθυστέρησε όμως να ξεκινήσει, καθώς το κτίριο δεν είχε εκκενωθεί από τον εξοπλισμό του. Τελικώς, χθες οι μισθωτές του παράνομου κτίσματος πείστηκαν να το αδειάσουν και έτσι σήμερα η μπουλντόζα «έριξε» το εξωτερικό στέγαστρο. Η κατεδάφιση θα συνεχιστεί αλλά δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα, καθώς πρέπει να απομακρυνθεί από ειδικό συνεργείο ο αμίαντος που βρίσκεται στην οροφή. Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δέχθηκε επίθεση από άτομα που προσπαθούσαν να αποτρέψουν την κατεδάφιση του αυθαιρέτου, αλλά με την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων το επεισόδιο δεν πήρε διαστάσεις.

Ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, πάντως, δεν άφησε κανένα περιθώριο αναστολής της κατεδάφισης, επικαλούμενος το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο. Στη συνάντηση που συγκάλεσε χθες στο υπουργείο συμμετείχαν ο ειδικός γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημήτρης Δερματάς, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπ. Κοκκινάκης, καθώς και εκπρόσωποι των μισθωτών των παράνομων ταβερνών και του Δήμου Μαραθώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Φάμελλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναβολής ή αναστολής των κατεδαφίσεων, ενώ ο κ. Κοκκινάκης υποσχέθηκε ότι μέσω των υπηρεσιών του θα ζητήσει την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των ταβερνών που άγνωστο πώς ανανέωσε (χωρίς καμία πειθαρχική κύρωση μέχρι σήμερα) ο Δήμος Μαραθώνα.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε στους μισθωτές των πέντε παράνομων κτισμάτων ότι το υπουργείο εξετάζει αν και με ποιο τρόπο θα επιτρέψει τη δημιουργία τεσσάρων «κέντρων εξυπηρέτησης λουομένων» στην παραλία, κάτι που προβλέπεται και από το σχέδιο διαχείρισης του πάρκου. Πρόκειται για μικρές εγκαταστάσεις (25 τ.μ. συν 100 τ.μ. τραπεζοκαθίσματα χωρίς στέγαστρο) όπου θα πωλούνται μόνο νερό, αναψυκτικά και συσκευασμένα σνακ. Τα ερωτήματα βέβαια που προκύπτουν είναι δύο: Γιατί το υπουργείο να διακινδυνεύσει το άνοιγμα ενός νέου παραθύρου αυθαιρεσίας στον Σχινιά (όταν όλες οι γειτονικές παραλίες προσφέρουν ανάλογες εγκαταστάσεις για όσους τις θεωρούν απαραίτητες). Και γιατί, αν τελικά τις επιτρέψει, να αναθέσει τη λειτουργία τους σε εκείνους που διαπιστωμένα έχουν παρανομήσει, αντί να προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό. Ο κ. Φάμελλος, πάντως, υποσχέθηκε ότι θα κλείσει και τον (επίσης παράνομο) παραλιακό δρόμο, προκειμένου να σταματήσει η μετατροπή του απειλούμενου δάσους σε… πάρκινγκ το καλοκαίρι, ζητώντας από τον δήμο να μεριμνήσει για τη λειτουργία συγκοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή