Ερωτήματα για καθαρή έξοδο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάληψη της πρωτοβουλίας κινήσεων στο πολιτικό πεδίο διεκδικεί η κυβέρνηση έπειτα από την αμφίπλευρη πίεση που υπέστη το προηγούμενο διάστημα, με επίκεντρο τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τη Δευτέρα στη Βουλή. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε, σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος, ως βασικό στόχο του επόμενου διαστήματος την ολοκλήρωση της πορείας εξόδου από το μνημόνιο, με αξιοποίηση των συμμαχιών στην Ευρώπη, στόχο που χαρακτήρισε ως ρεαλιστικό και εφικτό. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η Ν.Δ. δεν επιθυμεί την επιτυχία της κυβέρνησης. Πάντως, από στελέχη της Π.Γ. εκφράστηκε προβληματισμός για το πόσο καθαρή θα είναι έξοδος, αλλά και για την πραγματική δυνατότητα που θα έχει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να εφαρμόσει αποκλειστικά τη δική της πολιτική, να ακολουθήσει τις δικές της επιλογές.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας συζητήθηκαν, επίσης, το θέμα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο και μεθαύριο, που, όπως συμφωνήθηκε, θα γίνει ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα.

Πάντως, δύο ημέρες μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες να απαλύνει τις εντυπώσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά που έφερε μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, θέμα για το οποίο βρέθηκε σε σκληρή αντιπαράθεση με το ΚΚΕ, ενώ ήταν αυτό που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που θεώρησαν ότι οι εν λόγω αλλαγές συγκρούονται ευθέως με το αριστερό πρόσημο που η κυβέρνηση διεκδικεί.

Το Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο, επιτέθηκε χθες στη Ν.Δ., κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα έφερνε ακόμα πιο δυσμενείς τροποποιήσεις στον συνδικαλιστικό νόμο. Πιο συγκεκριμένα, κατηγόρησε επιπλέον τη Ν.Δ. ότι καταψήφισε το άρθρο που αποζημιώνει πρώτα τους εργαζομένους σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, καθώς και τη διάταξη για την απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία, για την οποία κατέθεσε τη δική της αντιπρόταση, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, απαιτεί για τη λήψη απόφασης για απεργία τον διπλάσιο αριθμό εργαζομένων από αυτόν που προβλέπει η κυβερνητική ρύθμιση.

Αμεση απάντηση Ν.Δ.

Η απάντηση από την πλευρά της Ν.Δ. ήταν άμεση, με παραπομπή, κατ’ αρχάς, στην πρόσφατη συνέντευξη του πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η παρούσα κυβέρνηση «έκανε ευκολότερη τη ζωή των δανειστών». Για τη διάταξη αναφορικά με την προτεραιότητα των εργαζομένων σε αποζημίωση, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να ψηφιστεί με ευρεία συναίνεση, θα την έφερνε ως ξεχωριστό άρθρο και όχι ως παράγραφο στο άρθρο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στην απάντησή της η Ν.Δ. επιτίθεται, επίσης, στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για λήψη μέτρων 15 δισ., 27 νέους φόρους, 21 περικοπές συντάξεων, λιτότητα με πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 και ψήφιση ντροπιαστικών διατάξεων που πλήττουν τους εργαζομένους και εξυπηρετούν τα καζίνο.

Με τη Μεγαλοοικονόμου

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με την προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων και συνεργαζόμενη πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, προκειμένου να επικοινωνήσει την προσχώρησή της ως εξέλιξη που σηματοδοτεί τη διεύρυνση της επιρροής του κόμματος και της κυβέρνησής του. Ετσι, χαρακτήρισε «θετικό που άνθρωποι κεντρώοι, του πολιτικού κέντρου, στρατεύονται στη μάχη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή