Η επικίνδυνη επιχείρηση πρόσδεσης του «Παναγιά Αγιάσου» (φωτογραφίες)

Η επικίνδυνη επιχείρηση πρόσδεσης του «Παναγιά Αγιάσου» (φωτογραφίες)

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε ένα… ρεσάλτο από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους ώστε να καταστεί δυνατή, σήμερα το πρωί, η πρόσδεση του οχηματαγωγού πλοίου «Παναγία Αγιάσου». Το πλοίο ήταν εγκαταλειμμένο εδώ και μερικά χρόνια στη «ράδα» του Πειραιά και παρασύρθηκε χθες στις 3 τα ξημερώματα από τους ισχυρούς ανέμους, πλέοντας ακυβέρνητο.

Στην επιχείρηση πρόσδεσης του πλοίου συμμετείχαν δύο ρυμουλκά, ενώ την συντόνιζε ο ίδιος ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιος Ράπτης. Τα ρυμουλκά προσέγγισαν το πλοίο και ανέμεναν την κατάλληλη στιγμή, ώστε ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό να επιχειρήσει να ανέβει από μια ανεμόσκαλα (εγχείρημα άκρως επικίνδυνο, με δεδομένο τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή).

Η επικίνδυνη επιχείρηση πρόσδεσης του «Παναγιά Αγιάσου» (φωτογραφίες)-1

Όπως αναφέρει ο Παύλος Ξηραδάκης, από την εταιρία Megatugs που έφερε σε πέρας το εγχείρημα, οι άνδρες ανέβηκαν στο πλοίο και τράβηξαν τους κάβους των ρυμουλκών, προσδένοντας τελικά το πλοίο. Στη συνέχεια το πλοίο ρυμουλκήθηκε σε ασφαλέστερο σημείο και αναμένει οδηγίες από το Λιμενικό. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι καταλληλότερες, θα μεταφερθεί στο πλοίο γεννήτρια (καθώς δεν έχει ρεύμα) προκειμένου να λειτουργήσει ο μηχανισμός ανάκτησης της άγκυρας.

Η πρόσδεση του πλοίου, που αξίζει να σημειωθεί δεν ήταν κενό καυσίμων, ήταν ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας καθώς το πλοίο παρασυρόταν προς τις νησίδες Φλέβες όπου θα μπορούσε να προσαράξει προκαλώντας θαλάσσια ρύπανση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ανήκει στην ίδια εταιρία με το επίσης παροπλισμένο οχηματαγωγό πλοίο «Μακεδονία», που παρασύρθηκε στις 17 Δεκεμβρίου και προσάραξε στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετά τέτοια «πλοία-φαντάσματα», τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στην ίδια θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή