Ατζέντα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

// ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ //

Μια τουλίπα για όλους [EΩΣ 24.01.2018]

Κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Ιανουαρίου ανοίγει η εποχή της τουλίπας φέρνοντας την άνοιξη στην ολλανδική πρωτεύουσα. Τo φετινό θέμα της Εθνικής Μέρας της Τουλίπας έχει τίτλο «Romantic», ενώ δράσεις γίνονται και τις επόμενες μέρες (αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Τουλίπας). Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την πλατεία Dam, την οποία οι Ολλανδοί παραγωγοί μεταμορφώνουν σε έναν τεράστιο κήπο με 200.000 τουλίπες, ενώ πάνω από 10.000 επισκέπτες περνούν για να πάρουν δωρεάν τη δική τους τουλίπα.


Ατζέντα-1

Φωτογραφία: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Josef Albers, Prismatic II, 1936 και Variant/ Adobe, Orange Front, 1948–58 © 2017 The Josef and Anni Albers Foundation

// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //

Η πρωτοπορία καρέ – καρέ [Έως 18/02/2018]

Ο Γερμανοαμερικανός καλλιτέχνης Josef Albers (1888-1976), καθηγητής της σχολής του Bauhaus που εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ μετά το κλείσιμό της, υπήρξε από τους εμπνευστές της αμερικανικής πρωτοπορίας του 1960 και του 1970. Το 1935 επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Μεξικό και, γοητευμένος από τους πολιτισμούς και την αρχιτεκτονική που συνάντησε εκεί, άρχισε να φωτογραφίζει ναούς, πυραμίδες των Μάγια, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κ.ά. Η έκθεση «Josef Albers in Mexico» στο Guggenheim δείχνει την επιρροή που είχε πάνω στη δουλειά του η επαφή του με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, τις οποίες επισκέφτηκε την περίοδο 1935-1967. O Albers χρησιμοποίησε το φωτογραφικό υλικό που είχε συγκεντρωθεί στα κολάζ του ή δανείστηκε στοιχεία από τις εικόνες που είχε απαθανατίσει στους πίνακές του. guggenheim.org


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: ΒΙΕΝΝΗ: Günter Brus, Luna Luna, exterior of the pavilion, 1987 © Archive Brus

// ΒΙΕΝΝΗ //

Με καμβά το σώμα [από 02.02 εως 12.08.2018]

Η έκθεση «Günter Brus Unrest after the Storm» στο Belvedere διοργανώνεται με αφορμή τα 80ά γενέθλια του Αυστριακoύ καλλιτέχνη Günter Brus (1938-) που με τις performances του σκανδάλιζε τα πλήθη στα ’60s.

 Το μουσείο παρουσιάζει πρώιμα έργα, βίντεο, πίνακες από την περίοδο της εξορίας του στο Βερολίνο –μετά τη συμμετοχή του στη Viennese Kunst und Revolution το 1970–, πρόσφατα σχέδια, φιλμ και θεατρικά έργα.

debelvedere.at


Ατζέντα-3

Φωτογραφία: ΛΟΝΔΙΝΟ: Hamilton © Matthew Murphy

// ΛΟΝΔΙΝΟ //

H γέννηση ενός Έθνους [Έως 30.06.2018]

Το αμερικανικό μιούζικαλ «Χάμιλτον» του Lin-Manuel Miranda μετά το Broadway ανεβαίνει στο West End. Bραβευμένο με Tony, συγκαταλέγεται στα καλύτερα θεατρικά όλων των εποχών και προσφέρει με δεξιοτεχνία ένα ταξίδι στην ιστορία της Αμερικής, υπενθυμίζοντας ότι η γέννηση αυτού του έθνους επηρεάστηκε βαθιά από τον μετανάστη Αλέξανδρο Χάμιλτον, «δεξί χέρι» του Γεωργίου Ουάσιγκτον, ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία ενός αστικού επιχειρηματικού κέντρου, σε αντίθεση με τον Τόμας Τζέφερσον που «έβλεπε» έναν αγροτικό παράδεισο. 

victoriapalacetheatre.co.uk


Ατζέντα-4

// ΛΟΝΔΙΝΟ //

Φωτεινές ιδέες  [EΩΣ 21.01.2018]

Το μεγαλύτερο βρετανικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ φωτισμού, Lumiere, επιστρέφει στο Λονδίνο για δεύτερη φορά, πιο μεγάλο, πιο λαμπερό και πιο θεαματικό. Οι 40 Βρετανοί και διεθνείς καλλιτέχνες έχουν μεταμορφώσει περισσότερα από 50 σημεία της πόλης, τις προσόψεις των κτιρίων και τους δρόμους κατά μήκος του ποταμού Τάμεση, σε νυχτερινές φωτεινές εγκαταστάσεις.

artichoke.uk.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή