«Αθηναίος» πρωθυπουργός

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακουγα χθες πάλι στις ειδήσεις να αποκαλείται ο Ζόραν Ζάεφ «Σκοπιανός πρωθυπουργός». Και σκεφτόμουν πόσο γελοίο θα ηχούσε αντίστοιχα αν στην τηλεόραση της ΠΓΔΜ ο παρουσιαστής αποκαλούσε τον Αλέξη Τσίπρα «Αθηναίο ηγέτη». Οσοι είχαν υιοθετήσει στη δεκαετία του ’90 τη σοφή ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πως «το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια», μάλλον θα πρέπει να βρίσκονται σε απόγνωση αυτές τις μέρες. Προχθές και χθες δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκαν με εκπροσώπους παμμακεδονικών οργανώσεων, οι οποίοι εξέφρασαν με τη σειρά τους ικανοποίηση για τη στάση των δύο πολιτικών. Συνεπώς, υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων: «όχι Μακεδονία». Θεωρητικά, δεν υπήρξε υιοθέτηση των συλλαλητηρίων που προγραμματίζονται. Ούτε όμως διατυπώθηκε κάποια ένσταση.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή γι’ αυτή τη χαίνουσα πληγή κι ενώ οι δύο πλευρές ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, εξωτερική πολιτική αναλάμβαναν να ασκήσουν διάφοροι άσχετοι κομπάρσοι και θεσμικοί φορείς, υπονομεύοντας τις επίσημες διπλωματικές προσπάθειες: οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Αυστραλίας και Αφρικής, η Κίνηση Θερμαϊκός Ωρα μηδέν κι ο μητροπολίτης Ανθιμος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και η Εκκλησία της Κρήτης, ο ολοένα και πιο παρεμβατικός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η Χρυσή Αυγή στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και ο πανταχού παρών σε τέτοιες συγκυρίες Φράγκος Φραγκούλης, ο οποίος έθεσε μάλιστα όρο εξαίρεσης του Μάθιου Νίμιτς. Την ίδια στιγμή επτά στους δέκα Ελληνες αντιτίθενται σε συμβιβασμό με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ποσοστό που είναι σχεδόν διακομματικό.

Είναι πραγματικά κρίμα να χαθεί η τρέχουσα ευνοϊκή ευκαιρία μέσα σε αυτό το εφιαλτικό deja vu της δεκαετίας του ’90, με την ίδια συνθηματολογία και τα ίδια σύμβολα, πάνω στα οποία κάποιοι οικοδόμησαν τις πολιτικές τους καριέρες. Τότε η Αθήνα πέτυχε να απομονώσει τη γειτονική χώρα, εμποδίζοντάς την να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Αυτή τη φορά και με δεδομένο ότι εκατό και πλέον χώρες στην κόσμο την αποκαλούν «Δημοκρατία της Μακεδονίας», η Ελλάδα είναι εκείνη που κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα. Θα έχουμε περάσει, όμως, ωραία στα συλλαλητήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή