«Προδότες», «πατριώτες» και το Σκοπιανό

«Προδότες», «πατριώτες» και το Σκοπιανό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως ήταν, δυστυχώς, αναμενόμενο, άρχισαν ήδη να ηχούν οι πατριωτικές σειρήνες και οι κατηγορίες περί «προδοσίας» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Είναι λυπηρό. Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «πατριώτες» αποδυναμώνουν την πατρίδα. Διαιρούν την Ελλάδα –σε αυτή την περίπτωση τον ελληνισμό γενικότερα, καθώς το ζήτημα της ονομασίας προκαλεί μια συναισθηματική φόρτιση και στον εκτός των συνόρων ελληνισμό– ακριβώς τη στιγμή που έχουμε ανάγκη ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο.

Ακόμη και τα συλλαλητήρια αντί να έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την Ελλάδα και τους Ελληνες διαπραγματευτές, αποσκοπούν στο να τους εγκλωβίσουν, να τους εκθέσουν και τελικά να τους εμφανίσουν περίπου ως «προδότες».

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να υποστηρίξει τις θέσεις του, να προβάλει τα επιχειρήματά του, ενίοτε με ηχηρό τρόπο, αλλά δεν μπορούν κάποιοι να διεκδικούν την αποκλειστικότητα στον πατριωτισμό, εις βάρος κάποιων άλλων.

Διότι και η άλλη πλευρά θα μπορούσε να αντιτείνει ότι με τη «σκληρή» και ανυποχώρητη στάση που κάποιοι τήρησαν κατά το παρελθόν, αυτό που κατάφεραν στην πράξη είναι η γειτονική χώρα να έχει αναγνωρισθεί από όλα τα σημαντικά κράτη του κόσμου και τη συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου, ως «Μακεδονία». Σκέτο. Χωρίς προσδιορισμούς, γεωγραφικούς ή άλλους. Χωρίς αστερίσκους και ασάφειες. Ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ηταν προδότες όσοι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δεν είχαν τη στρατηγική διορατικότητα και την πολιτική τόλμη να αξιοποιήσουν τους πολύ καλύτερους συσχετισμούς που επικρατούσαν τότε; Οχι. Απλά έσφαλαν. Απώλεσαν μια ευκαιρία. Ζημίωσαν τη χώρα και το αποτέλεσμα τους εξέθεσε, τουλάχιστον στα μάτια κάθε αντικειμενικού παρατηρητή. Αλλά μέχρις εκεί.

Αυτό που συζητείται σήμερα είναι να αλλάξει η ονομασία που ενοχλεί, προσβάλλει, προκαλεί την Ελλάδα, και να αντικατασταθεί από μια λιγότερο αρνητική. Δεν θα την πω «θετική», αλλά και ο πλέον κακόπιστος κριτής οφείλει να αναγνωρίσει ότι για την Ελλάδα θα είναι μια ονομασία λιγότερο αρνητική.

Είναι απαράδεκτο κάποιοι να χαρακτηρίζουν «προδότες» όσους αναζητούν ως κοινά αποδεκτό συμβιβασμό μια σύνθετη ονομασία, η οποία εκ των πραγμάτων θα είναι καλύτερη από αυτήν που ισχύει σήμερα. Οχι αυτή που αναμένεται να ισχύσει κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον, αλλά αυτή που ήδη ισχύει εδώ και πολλά χρόνια –«Δημοκρατία της Μακεδονίας»– και η οποία αν δεν υπάρξει συμφωνία σε ένα νέο όνομα, θα συνεχίσει να ισχύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή