Τέσσερις όροι μετά την έξοδο

Τέσσερις όροι μετά την έξοδο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τα «τέσσερα βήματα» που περιέγραψα χθες, συνεχίζω σήμερα με «τέσσερις όρους» που έθεσε το Eurogroup μετά το τέλος του μνημονίου. Θυμίζω ότι μόλις αντιπροχθές ο πρωθυπουργός είπε τα εξής: (1) «Κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος»· (2) βρισκόμαστε «μια ανάσα πριν το τέλος του προγράμματος» και το «οριστικό τέλος των μνημονίων»· και (3) «εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν ξανά και ξανά, αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει». Ευτυχώς, ο κ. Τσίπρας εκφράστηκε με την επιφύλαξη «φαίνεται να…» και δεν επανέλαβε τη μέχρι πρόσφατα προσφιλή του εμμονή για μια δήθεν καθαρή έξοδο. Κάποιος στο Μαξίμου διάβασε τη σωστή απόφαση των Ευρωπαίων.

Ηταν η 15η Ιουνίου 2017, όταν το Eurogroup αποφάσισε να εγκρίνει και νέα δάνεια προς την ελληνική κυβέρνηση. Θυμίζω ότι είχαν χρειαστεί 14 μήνες για να κλείσουν η δεύτερη αξιολόγηση και η συμφωνία επέκτασης του μνημονίου, ενώ και η πρώτη αξιολόγηση, που εξειδίκευσε όσα η «17ωρη» συζήτηση έβαλε βιαστικά στο μνημόνιο Τσίπρα, είχε πάρει 10 ολόκληρους μήνες. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η τρέχουσα, τρίτη αξιολόγηση «κλείνει σε χρόνο ρεκόρ», αν και νομίζω ότι είναι θέμα ερμηνείας αν οι μέχρι σήμερα 8 μήνες δικαιολογούν την πεποίθηση του κατεστημένου (και του ιδίου) ότι «ο Τσίπρας κλείνει στο πι και φι τις αξιολογήσεις», όταν ο προβλεπόμενος χρόνος είναι 3 μήνες! Ας δούμε όμως τι προβλέπεται μέχρι τον Αύγουστο, οπότε τελειώνουν τα δανεικά, αφού άλλωστε μόνον έτσι ορίζεται το «τέλος των μνημονίων» κι ας μπερδεύονται στο Μαξίμου.

1. «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και (ακολούθως) σχεδόν 2% για την περίοδο 2023-2060».

2. «Οι δανειακές ανάγκες δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το 20% ακολούθως». Προκειμένου να υπηρετηθούν αυτά τα όρια, «το Eurogroup είναι έτοιμο να συμφωνήσει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων» για την αναδιοργάνωση του χρέους.

3. Το Ταμείο Σταθεροποίησης (EFSF) θα σχεδιάσει την αναπροσαρμογή του χρέους «με τη χρήση ενός λειτουργικού μηχανισμού που θα συμφωνηθεί, ο οποίος θα συνυπολογίζει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας». Και βεβαίως,

4. Με την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος κι εφόσον κριθεί απαραίτητο, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αυξάνοντας τις δόσεις των δανείων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ταμειακό απόθεμα που θα ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Είναι προφανές πως, όταν τελειώσει το μνημόνιο, θα συμφωνηθούν με τους Ευρωπαίους τα επόμενα βήματα και το νέο πλαίσιο ελέγχου για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή