Χουλιαράκης: Kίνδυνος «να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες» μετά το τέλος του μνημονίου

Χουλιαράκης: Kίνδυνος «να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες» μετά το τέλος του μνημονίου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά την ομιλία του σε εκδήλωση, εκφράζοντας τον φόβο ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μετά το τέλος του μνημονίου «να ξανακυλήσουμε στις παλιές μας συνήθειες».

«Δεν είναι μικρός ο κίνδυνος ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος, ιδιαίτερα καθώς το 2019 είναι εκλογικό έτος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης. 

Επίσης, επισήμανε ότι τα προγράμματα ήταν απαραίτητα για την οικονομική διάσωση της χώρας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη, η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ βέβαιη.

Γενικότερα, ανέφερε πως οι τέσσερις μεγάλες προκλήσεις  της χώρας είναι η διατήρηση ενός θετικού οικονομικού κλίματος, δηλαδή ομαλή εκτέλεση προϋπολογισμού, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, θα συμφωνηθούν μετά το σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Τέλος, η τέταρτη πρόκληση σύμφωνα με τον αναπλητωτή υπουργό, είναι πως μετά τη λήξη του προγράμματος πρέπει να συμφωνηθεί ο μηχανισμός εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων βάσει των περιπτώσεων της Κύπρου και της Πορτογαλίας. Εντούτοις, σημείωσε πως οι δυο αυτές χώρες δεν έχουν πρόβλημα χρέους, αφήνοντας υπόνοιες ότι η εποπτεία στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι ακόμα πιο στενή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή