Ενημέρωση από Αλ. Τσίπρα σε Ιερώνυμο

Ενημέρωση από Αλ. Τσίπρα σε Ιερώνυμο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση για τα πολιτικά δεδομένα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επέλεξε χθες, αμέσως μετά την ενημέρωση που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή και να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με τον οποίο και συζήτησε για το πλαίσιο που διαμορφώνεται για την ονομασία της ΠΓΔΜ μετά την πρώτη συνάντηση των διαπραγματευτών Αθηνών και Σκοπίων με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Σε ερώτημα αναφορικά με την επιλογή να ενημερωθεί η ηγεσία της Εκκλησίας χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση η πολιτική ηγεσία, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού απάντησε ότι «ενημερώνουμε όποιον το ζητήσει», προσθέτοντας ότι έχει προηγηθεί ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα, καθώς και ότι υπάρχει τακτική επικοινωνία ανάμεσά τους.

Τη συνάντηση που είχε αμέσως πριν ο κ. Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών ακολούθησε σιγήν ιχθύος. Ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς, αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με όσα έχουν γίνει γνωστά από τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας σε σχέση με το περιεχόμενο της πρότασης που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας των Σκοπίων (www.MKD.mk), ο ειδικός μεσολαβητής έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πέντε προτάσεις για το όνομα: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), Republika Makedonija (Skopje) {Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)}. Αναφορικά με τη γλώσσα και την εθνικότητα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρότεινε τη σλαβική αναγραφή τους ως Makedonski kai makedonska αντίστοιχα ή την περιγραφή τους ως επίσημη γλώσσα ή υπηκοότητα με προσθήκη της ονομασίας που θα συμφωνηθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα μπει η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση για τις διαπραγματεύσεις, ακριβώς προκειμένου να προστατεύσει την ομαλή εξέλιξή τους. Παράλληλα, σε σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο, που έχει εκδηλώσει την αντίθεσή του σε χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία που θα συμφωνηθεί, συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Π. Καμμένο. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, περιέγραψε (Ρ/Σ News 24/7) την προχθεσινή συνάντηση της Ν. Υόρκης ως μια συνάντηση η οποία «βάζει ένα πρώτο πλαίσιο εντός του οποίου μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση». Στάθηκε, μάλιστα, στη σημασία που έχει «η γενική πολιτική βούληση, το πώς διαμορφώνονται οι γενικές πολιτικές τοποθετήσεις των κομμάτων για να οικοδομηθεί μια ευρύτερη και πολιτική, αλλά και κοινωνική συναίνεση για την επίλυση του θέματος». Παρά την επισήμανση της ανάγκης συναίνεσης, η κυβέρνηση αντέδρασε χθες με νέα επίθεση στις τοποθετήσεις της εκπροσώπου της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη, και σε όσα εκείνη ανάφερε σε σχέση με την κυβερνητική διαπραγμάτευση. Από το Μαξίμου κατηγόρησαν τη Ν.Δ. για αντιφάσεις. «Από τη μία είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes και από την άλλη λένε “ναι” στα συλλαλητήρια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αναφορικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση πρόκειται να κινηθεί προσεχώς, δεν πέρασε απαρατήρητη η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, στη συζήτηση που άνοιξε, με την πρόταση του κ. Καμμένου για διενέργεια δημοψηφίσματος. «Οχι, όχι, όχι», δήλωσε ο κ. Βούτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει ότι οι προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος θα διαμορφωθούν στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή