Νέα βάρη σε καταναλωτές από το σχέδιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού

Νέα βάρη σε καταναλωτές από το σχέδιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του νέου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού «μοντέλου στόχου» (Target Model), εκφράζει η ενεργοβόρος βιομηχανία μέσω της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας).

Παρέμβαση

Με παρέμβασή της, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τους νέους κώδικες λειτουργίας της αγοράς από τον ΛΑΓΗΕ, η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει την απογοήτευσή της για τον προτεινόμενο σχεδιασμό και τη διαφωνία της με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «εφόσον τελικά διατηρηθούν, θα εμποδίσουν την πραγματική σύνδεση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τις άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα αυξήσουν το κόστος για τους καταναλωτές και θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών μας». Ο νέος σχεδιασμός της αγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του «μοντέλου στόχου», αποτελεί μοναδική ελπίδα δημιουργίας μιας πραγματικά σύγχρονης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ και συμπληρώνει: «Προς μεγάλη μας απογοήτευση, διαπιστώνουμε ότι ακόμη και αυτή η διαδικασία μπορεί να υπονομευθεί και να οδηγήσει σε διατήρηση των στρεβλώσεων της αγοράς που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν και της επέκτασής τους στο μέλλον».

Η ΕΒΙΚΕΝ εντοπίζει συνολικά έξι ρυθμίσεις που αντιστρατεύονται το «μοντέλο στόχο» και εάν διατηρηθούν, θα πλήξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η έμφαση δίνεται από τη βιομηχανία στη ρύθμιση που προβλέπει την επιβολή ελάχιστου ορίου στις προσφορές, ίσο με το μεταβλητό κόστος κάθε μονάδας. Η μακρόχρονη εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, έχει προκαλέσει σημαντικές στρεβλώσεις στην υφιστάμενη δομή της αγοράς και «είναι η σημαντικότατη αιτία για τις αποκλίνουσες από τις ευρωπαϊκές τιμές στην ελληνική αγορά επόμενης ημέρας, τα υψηλά επίπεδα τιμών και την πολύ χαμηλή μεταβλητότητα της οριακής τιμής συστήματος».

Υποστηρίζει επίσης ότι το ελάχιστο όριο στις προσφορές της αγοράς της επόμενης ημέρας αυξάνει συνεχώς τις τιμές στην ελληνική αγορά, ιδίως σε ώρες αιχμής (συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων) σε σύγκριση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Οι στρεβλώσεις των τιμών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις υψηλές και συγκριτικά προβλέψιμες τιμές της οριακής τιμής συστήματος, αυξάνουν τεχνητά τις εισαγωγές ηλεκτρικές ενέργειας, αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ, και ως φυσικό επακόλουθο μειώνεται σημαντικά η λειτουργία των εγχώριων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το συνολικό μεταβλητό κόστος παραγωγής. Ετσι οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά δεν μπορούν να αντιδράσουν στην τεχνητή μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω του ύψους των προσφορών τους και τελικά το συνολικό κόστος αντικατοπτρίζεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Διαφωνία

Βασικό σημείο διαφωνίας για την ΕΒΙΚΕΝ αποτελεί και η θέσπιση υποχρεωτικής φυσικής παράδοσης προθεσμιακών προϊόντων, την οποία χαρακτηρίζει ελληνική πρωτοτυπία, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο η φυσική παράδοση προθεσμιακών προϊόντων συντελείται εφόσον το επιθυμεί ο αγοραστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή