Η ατιμωρησία γεννά βία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επαναστατικό ιδεολογικό υπόβαθρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι «υπηρετεί» η κυβέρνηση, δίνοντας έδαφος στην ατιμωρησία εις το όνομα του δικαιώματος στη διαμαρτυρία. Κάθε μεμονωμένος πολίτης, οργάνωση, ομάδα που διαφωνεί με πολιτική απόφαση, νομοθετική ρύθμιση, κοινωνική κατάσταση, νέα πρακτική, μπορεί να κάνει ανενόχλητα χρήση βίας. Να πραγματοποιήσει εφόδους σε δημόσιες υπηρεσίες, να εξυβρίσει, να σπάσει, να κατεδαφίσει και να μην υποστεί καμία κύρωση. Οση βία και αν ασκηθεί, κανείς δεν αντιδρά. Κανείς δεν συλλαμβάνεται, κανείς δεν τιμωρείται. Με αυτό τον τρόπο εμπεδώνεται στη συλλογική συνείδηση η κυβερνητική ανοχή, αν όχι η επικρότηση τέτοιων έκνομων πράξεων.

Αυτή η ανοχή δεν ενισχύει τον πλουραλισμό των απόψεων, όπως αρκετοί ίσως ισχυρίζονται, απλώς προκαλεί έντονη ανασφάλεια στην πλειονότητα των πολιτών, οι οποίοι αισθάνονται απροστάτευτοι απέναντι σε βανδαλισμούς που «ντύνονται» με έναν ιδεολογικό, θρησκευτικό ή εν γένει «αγωνιστικό» μανδύα.

Μόνο μέσα στη χθεσινή ημέρα σημειώθηκαν (νέα) εισβολή σε συμβολαιογραφείο με πρόσχημα τη διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών, το σπάσιμο ενός υποκαταστήματος ΕΛΤΑ και της βιτρίνας μιας τράπεζας, αλλά και το κατέβασμα ενός αγάλματος το οποίο είχε προκαλέσει έντονη διαφωνία, καθώς ερέθιζε το θρησκευτικό (μεταξύ άλλων) αίσθημα μιας κατηγορίας πολιτών. Αποτέλεσμα των χθεσινών επιθέσεων ήταν να μη συλληφθεί ούτε ένα άτομο, ενώ η αστυνομία μονίμως αναζητεί τους δράστες. Δεν πρόκειται για πρωτόφαντα περιστατικά, καθώς προχθές, για παράδειγμα, τριάντα «άγνωστοι» (σ.σ. μέλη του «Ρουβίκωνα» και της αναρχικής συλλογικότητας Νέας Φιλαδέλφειας) εισέβαλαν στο υπουργείου Οικονομικών προκαλώντας φθορές, ενώ έφτασαν έξω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Απειλές

Απομακρυνόμενη η ελληνική κοινωνία από το δόγμα ότι καθείς δικαιούται να διαμαρτύρεται αρκεί να μην το κάνει εις βάρος των άλλων, ομάδα κουκουλοφόρων κατέβασε χθες το άγαλμα Phylax στο Παλαιό Φάληρο, απειλώντας μάλιστα ιδιοκτήτη παρακείμενης καντίνας ότι αν κατά τη διάρκεια της «δράσης» τους καλέσει την αστυνομία θα «σου σπάσουμε το μαγαζί». Οπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, «δεκαπέντε κουκουλοφόροι ήρθαν με ένα φορτηγό άσπρο και δύο άλλα τζιπ. Τράβηξαν το γλυπτό με το φορτηγό και το έριξαν κάτω». Σημειώνεται ότι το άγαλμα του «έκπτωτου αγγέλου» είχε προκαλέσει αντιδράσεις θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου. «Ξεφύγαμε από τις γραφικότητες και μιλάμε για παρακράτος», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης. Δεν ακολούθησε ούτε μία σύλληψη, ενώ οι κουκουλοφόροι φαίνεται ότι έδρασαν ανενόχλητοι.

Χωρίς εμπόδια, επίσης, εισέβαλαν μέλη του «Ρουβίκωνα» σε συμβολαιογραφείο που βρίσκεται στον τέταρτο όροφο κτιρίου επί της οδού Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας. Μπήκαν στο γραφείο, πέταξαν τρικάκια και αποχώρησαν ανενόχλητοι. Η ομάδα του «Ρουβίκωνα» απευθύνει την ίδια ώρα, μαζικό κάλεσμα σε διαμαρτυρία σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια τους τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου. 

Χθες το μεσημέρι, επίσης άγνωστοι εισέβαλαν σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ επί της οδού Πατησίων και σε τράπεζα επί της οδού Κότσυκα, προκάλεσαν ζημιές και αποχώρησαν ανενόχλητοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή