Επίθεση φιλίας από Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με αποδέκτη τη ΔΗΣΥ

Επίθεση φιλίας από Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με αποδέκτη τη ΔΗΣΥ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πάνελ ήταν έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρον. Με αφορμή το βιβλίο «Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα» του Ξενοφώντα Κοντιάδη, το ίδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ και οι εκδόσεις Πόλις διοργάνωσαν ανοικτή συζήτηση για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας, με ομιλητές από όλο το πολιτικό φάσμα. Παρουσία της Φώφης Γεννηματά, ανέλυσαν τις απόψεις τους ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής στο ΕΜΠ Δ. Σεβαστάκης, ο αν. γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Ν. Σωτηρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης και ο Δ. Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι εκπρόσωποι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνοι που έβγαλαν ειδήσεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Σωτηρόπουλος, εκπρόσωπος της Ν.Δ., σχολίασε πιθανή μελλοντική συνεργασία του κόμματός του με το Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας πως ναι μεν δεν αποτελεί νομοτέλεια, προσθέτοντας δε πως η συμμετοχή ενός σοσιαλδημοκρατικού φορέα θα βοηθούσε στην ανάταξη της χώρας. Ο νεαρός δικηγόρος μάλιστα αποκάλυψε πως η Ν.Δ. επεξεργάζεται πρόταση συνεργασίας προς το Κίνημα Αλλαγής, ακόμα και αν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία. Ο κ. Σωτηρόπουλος στοιχειοθέτησε την αναφορά του λέγοντας πως διάλογος και μιας τέτοιας φύσης συζήτηση μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ παρατάξεων που μοιράζονται κοινές βασικές αρχές, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η «επίθεση φιλίας» προς τον «χώρο» ήταν διπλή. Με άλλη αφετηρία και σκεπτικό, αλλά με ίδια κατάληξη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης υποστήριξε πως η Αριστερά πρέπει να συνεργαστεί με τη σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερά. Ο καθηγητής του ΕΜΠ με μία αναφορά, σε παρόμοιο μήκος κύματος, σε παλαιότερη αρθρογραφία του κ. Τσίπρα σχολίασε και το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως στη διαχρονική του πορεία ενσωμάτωσε στοιχεία από το σοσιαλδημοκρατικό πρότυπο. Στη Χαρ. Τρικούπη με τις εν λόγω τοποθετήσεις χαμογελούν. Οπως σημείωναν στην «Κ» στελέχη του κόμματος, έχει αρχίσει και αποδίδει η στρατηγική τους για «αυτόνομη πορεία». Τις εν λόγω θέσεις φρόντισε να υπενθυμίσει στους κ. Σωτηρόπουλο και Σεβαστάκη ο Π. Χρηστίδης που «απέκρουσε» το φλερτ εμμένοντας στη λογική των ίσων αποστάσεων.

Πολιτικά μηνύματα είχαμε και στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Λ. Χριστόπουλου και του Δ. Σωτηρόπουλου, «Πολυνομία και κακονομία στην Ελλάδα – Eνα σχέδιο για ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος», από τη διαΝΕΟσις. Το «παρών» έδωσε ο Στ. Θεοδωράκης. Αξιοσημείωτη η ένστασή του, που αποτυπώνει τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος γύρω από το ζήτημα της μη υπουργοποίησης βουλευτών. Oπως είπε χαρακτηριστικά, διαπιστώνει πως η λύση αυτή θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα από αυτά που θα λύσει, καθώς από τη μια δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα εγκατέλειπαν τις δουλειές τους για έναν υπουργικό θώκο και από την άλλη οι βουλευτές θα παίρνουν αποστάσεις από τις υπουργικές αποφάσεις για να μη φθαρούν πολιτικά. Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, αλλά και ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Π. Τσακλόγλου. Ο τελευταίος θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα περαιτέρω ενεργοποίησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή