Κατασχέθηκαν πίνακες Ρώσων στο Χαλάνδρι

Κατασχέθηκαν πίνακες Ρώσων στο Χαλάνδρι

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διασταύρωση και ταυτοποίηση με τη βάση δεδομένων της Interpol των δεκάδων πινάκων Ρώσων καλλιτεχνών, που κατασχέθηκαν πρόσφατα από τις αστυνομικές αρχές σε δύο οικίες στο Χαλάνδρι, αναμένεται να ρίξει φως στην προέλευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ιστορικός τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης που είδε τα έργα στα δύο σπίτια έκρινε ότι είναι γνήσια. Μένει να εξεταστεί εάν λείπουν από κάποια ιδιωτική συλλογή ή κάποιο μουσείο ή εάν έχουν αποκτηθεί νόμιμα από την κάτοχό τους.

Αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν τεθεί υπόψη τους, αστυνομικοί του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ερεύνησαν την περασμένη Τρίτη τις δύο οικίες 65χρονης στο Χαλάνδρι. Εκεί εντόπισαν και κατέσχεσαν τρεις πίνακες του καλλιτέχνη Ανατόλι Ζβέρεφ, κύριου εκφραστή του ρωσικού εξπρεσιονισμού, καθώς και άλλους 20 πίνακες Ρώσων καλλιτεχνών, διάφορα σκίτσα και σχέδια ζωγραφικής και 230 τυπώματα από βιβλία ρωσικής προέλευσης.

Η 65χρονη συνελήφθη, καθώς εις βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα για υπεξαίρεση αντικειμένου μεγάλης αξίας, το οποίο όμως αφορά άλλη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συλληφθείσα σχετίζεται με τη συλλογή του αείμνηστου διπλωμάτη Γιώργου Κωστάκη. Στη συλλογή Κωστάκη περιλαμβάνονται έργα καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας.

Ο Ζβέρεφ εθεωρείτο αντικομφορμιστής καλλιτέχνης. Στην αυτοβιογραφία του ανέφερε ως πηγές έμπνευσής του μεταξύ άλλων τους Βαν Γκογκ, Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Γκόγια. Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1931 και πέθανε το 1986. Δεν είχε πραγματοποιηθεί ατομική έκθεσή του στη Ρωσία παρά μόνο μετά τον θάνατό του. Τα έργα του είναι σήμερα διασκορπισμένα σε πολλές συλλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή