Ερευνα για ντόπινγκ και στην εθνική Ρωσίας;

Ερευνα για ντόπινγκ και στην εθνική Ρωσίας;

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόθεση για αποκαλύψεις ή για συγκάλυψη; Πέντε μήνες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα ρωσικά γήπεδα, η FIFA φέρεται να μελετά την ανάθεση σε ερευνητή της εξέτασης των κατηγοριών για ντοπάρισμα ολόκληρης της εθνικής Ρωσίας στο πλαίσιο του τεκμηριωμένου κρατικού προγράμματος χορήγησης απαγορευμένων ουσιών στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Τζιμ Ουόλντεν, δικηγόρο του ανθρώπου που αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του ρωσικού σκανδάλου, Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε επιτέλους να ελέγξει τις πληροφορίες για ντόπινγκ της εθνικής ομάδας της οικοδέσποινας του φετινού Μουντιάλ και εξετάζει την πρόσληψη «ανεξάρτητου ερευνητή».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ολόκληρη η ρωσική ομάδα που συμμετείχε στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2014 στη Βραζιλία, εμπλέκεται στην Ερευνα Μακλάρεν του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Η FIFA δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την είδηση περί έρευνας, προφανώς θέλοντας να αποφύγει όξυνση στις σχέσεις της με τη Ρωσία. Δεν είναι όμως σαφές εάν πράγματι θέλει να διεξαγάγει έρευνα για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση ή να ρίξει στάχτη στα μάτια ώστε να μη φανεί ότι αποφεύγει το ζήτημα. Οπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο δικηγόρος του πρώην επικεφαλής του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ της Μόσχας, «πρέπει εδώ να απευθύνω μια προειδοποίηση: Η στήριξη των καθαρών αθλητών είναι ως επί το πλείστον στα λόγια και όχι στην πράξη. Υποψιάζομαι ότι ακόμη κι αν βρεθούν αποδείξεις ντοπαρίσματος στη Ρωσία, δεν θα γίνει τίποτα», είπε ο κ. Ουόλντεν.

Προ μερικών εβδομάδων, ο ίδιος δικηγόρος είχε κατηγορήσει τη FIFA ότι δεν είχε κάνει την παραμικρή προσπάθεια να μιλήσει με τον πελάτη του σχετικά με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για τη συμμετοχή των Ρώσων διεθνών ποδοσφαιριστών στο σκάνδαλο ντόπινγκ της χώρας.

Σημειώνεται ότι μεταξύ αυτών που θεωρούνται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι και μη Ρώσοι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στη Ρωσία, όπως ο Ιάπωνας Κεϊσούκε Χόντα που έπαιξε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας από το 2009 ώς το 2013. Πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού Τύπου, η ρωσική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ενημέρωσε τη FIFA πως ο ρωσικός οργανισμός κατά του Ντόπινγκ την πληροφόρησε πως δεν έχουν βρεθεί στοιχεία βάσει των οποίων να εμπλέκονται ποδοσφαιριστές, ανάμεσά τους και ο Χόντα. Ο ρωσικός οργανισμός παραμένει εκτός WADA λόγω του ρωσικού σκανδάλου.

Πριν από ένα μήνα αποκαλύφθηκε ότι τον Νοέμβριο του 2016 η FIFA απέλυσε τον επικεφαλής του ιατρικού της τμήματος που διερευνούσε πιθανή χορήγηση ουσιών στους Ρώσους διεθνείς ποδοσφαιριστές. Ο καθηγητής Γίρι Ντβόρακ είχε υπηρετήσει 22 χρόνια στη διεθνή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, όταν ξάφνου τον ενημέρωσαν ότι απολύεται, χωρίς κάποια αιτιολόγηση.

Η απόλυση του καθηγητή Ντβόρακ αλλά και άλλων στελεχών της ομοσπονδίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου της FIFA από τον Τζάνι Ινφαντίνο, χαρακτηρίστηκε «αρκετά βάρβαρη» από το πόρισμα έρευνας για τη διακυβέρνηση της ομοσπονδίας, που συνέταξε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης η Λουξεμβούργια πολιτικός Αν Μπρασέρ.

Ο κ. Ντβόρακ δήλωσε ότι ανησυχεί ότι η ομοσπονδία διέκοψε κάποια από τα προγράμματα που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ως επικεφαλής του κέντρου ιατρικού ελέγχου και έρευνας της FIFA, ενώ σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο ο κ. Ντβόρακ είχε αρχίσει να ερευνά τα ευρήματα της έκθεσης Μακλάρεν που περιλάμβανε στοιχεία για τη συμμετοχή 11 ποδοσφαιριστών στο πρόγραμμα κρατικού ντοπαρίσματος της Ρωσίας υπό τον τότε υπουργό Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο. Ο Τσέχος καθηγητής φέρεται να επικοινώνησε με τον Ρίτσαρντ Μακλάρεν ζητώντας να ελέγξει τα στοιχεία που είχε βρει ο Καναδός νομικός, ώστε να κρίνει αν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω έρευνας. Εγραψε επίσης στη ρωσική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, της οποίας επίσης προΐστατο ο κ. Μούτκο, ζητώντας τους ελέγχους των εργαστηρίων.

Αργότερα, τον Μάιο του 2017, ο ίδιος ο κ. Ινφαντίνο απέλυσε τον Ελβετό εισαγγελέα Κορνέλ Μπορμπελί από τη θέση του προέδρου της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA μόλις εκείνος άρχισε να διερευνά τον ρόλο του κ. Μούτκο στο σκάνδαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή